Lázadás: már Merkel pártja sem kér a migrációs paktumból

May Day Protests In Hamburg protests Leftist activists clash with riot police during annual May Day demonstrations on May 1, 2015 in Hamburg, Germany. In Germany May Day traditionally brings out a strong showing of labour unions peacefully demanding impro
HAMBURG, GERMANY - MAY 01: Sub-Saharan African migrants shout slogans during the annual May Day demonstrations on May 1, 2015 in Hamburg, Germany. In Germany, May Day traditionally brings out a strong showing of labour unions peacefully demanding improved rights for workers, though the day is often marred by anarchists and other leftist groups ostensibly protesting against capitalism yet eager to seek violent confrontation. Hamburg has a a strong and deeply-routed leftist subculture. (Photo by Alexander Koerner/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Erősödik az ellenállás a Német Kereszténydemokrata Unióban az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben, ezúttal a párt parlamenti képviselőinek egy csoportja bírálja a tervezett megállapodást - írta a Die Welt. Korábban az Egyesült Államok, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Ausztria és Horvátország is jelezte, hogy nem kérnek a Soros György bevándorláspárti  nézeteitől hemzsegő irományból. 
Vágólapra másolva!

Németországnak nem szabad csatlakoznia a megállapodáshoz, mert a jelenlegi formájában sok kérdést nyitva hagy, és nem választja szét egymástól a menekültügyi migrációt és a gazdasági bevándorlást - mondta a Die Weltnek a csoport vezetője, Marian Wendt.

Megőrizni a szuverenitást

Fenntartásait hangoztatta mások mellett a CDU egyik elnökjelöltje, Jens Spahn, aki egy hét végi interjúban sürgette, hogy

ne csak a kormány foglalkozzék az üggyel, hanem a CDU/CSU Bundestag-frakciója is.

A Welt am Sonntagban kiemelte: csak olyan megállapodásról lehet szó, amelynek révén „Németország megőrzi szuverenitását a migráció irányításában és korlátozásában".

Már Angela Merkel pártjában is egyre többen kritizálják a migrációs paktumot Forrás: AFP/Guillermo Arias

Michael Kretschmer, Szászország tartomány CDU-s miniszterelnöke ugyancsak a napokban egy lapinterjúban felelőtlennek nevezte a kormány hozzáállását. Mint mondta, „populisták tiltakozási hullámot tudtak elindítani hamis állításokkal, mert nincs nyilvános vita erről a nemzetközi megállapodásról". „Hogyan lehet ennyire technokrata módon eljárni egy ilyen érzékeny ügyben?" - fogalmazott a tartományi kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Hozzátette: a szövetségi kormánynak éppen azt kellene megtanulnia a 2015-ös menekültválságból, hogy

a migráció ügyében „a lehető legnagyobb átláthatóságra, információra és vitára van szükség a parlamentben és a nyilvánosságban".

Vita lesz a Bundestagban

A megállapodást a Bundestag pártjai közül csak a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) utasítja el egységesen. A szövetségi kormány menekült- és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító ellenzéki párt társelnöke, Jörg Meuthen szerint az ENSZ globális migrációs csomagja „áttelepítési program a szegénység elől menekülő gazdasági bevándorlók számára", ezért Németországnak nem szabad csatlakoznia.

A Bundestag csütörtökön az AfD kezdeményezésére vitát tart a csomagról.

A kormány álláspontja szerint a megállapodás Németország érdekében áll, mert legfőbb célja az illegális migráció visszaszorítása.

Egyre többen nem kérnek a csomagból

Mint arról korábban beszámoltunk, egyre több állam követi a magyar példát, és hangoztatja a fenntartásait az ENSZ bevándorláspárti politikájával szemben. Eddig hivatalosan Magyarország, az Egyesült Államok, Ausztrália és legutóbb Ausztria lépett ki a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából. A kilépést Lengyelország, Csehország és Horvátország is fontolgatja, fenntartásainak pedig hangot ad Dánia és Svájc is.

Soros személyesen felügyelte a paktum születését Forrás: Getty Images for Concordia Summit/Bryan Bedder

Soros felügyelete alatt született a dokumentum

Az ENSZ migrációs csomagja gyakorlatilag olyan, mintha Soros György diktálta volna tollba. A tervezet szerint a csomag teljes mértékben zárójelbe teszi az emberek jogát a biztonsághoz, mert meg akarja tiltani, hogy a migránsok személyes adatait átadják a kiutasításokkal foglalkozó bevándorlási hatóságoknak.

Vagyis hiába lehetne tudni, hogy illegálisan tartózkodnak egy országban, nem lehetne kiutasítani őket.

Elképesztő eleme a javaslatnak, hogy már a migránsok megindulását megelőzően képzési programokat indítanának nekik. Mindez pedig világosan mutatja, hogy Soros György is nagy erőkkel felügyeli a migrációs csomag tárgyalási folyamatát. A különféle egyeztetéseken személyesen vett részt Soros György megbízottja, Louise Arbour migrációval foglalkozó főtitkári különleges képviselő, aki a Globális Migrációs Csomag alapját képező dokumentumot is készítette (Migration Works for All).