Bűzlő gyümölcs miatt nem szállhatott fel egy repülőgép

Lay's chips, durián gyümölcs ízesítésű
Ázsiában a piacokon a durián nagyon közkedvelt és keresett gyümölcs. A földrészen a pikáns szaga ellenére imádják a durián ízesítésű ételeket, főleg a chipseket. A helyiek szerint az íze a banánéhoz és az ananászéhoz hasonlít.
Vágólapra másolva!
Bűzölgő durián miatt kellett elhalasztani egy utasszállító repülőgép felszállását Indonéziában, ugyanis az utasok követelték a járatot üzemeltető légitársaságtól, hogy távolítsa el a rakodótérből azt a kéttonnányi gyümölcsöt, amely az utastérben uralkodó fojtogató bűzért felelt.
Vágólapra másolva!

A Sriwijaya Air légitársaság Bengkuluból Jakartába tartó hétfő reggeli járatának egyik utasa, a zenész Amir Zidane videóra vette, ahogy az utasok elhagyják a gépet, majd a személyzet kipakolja a duriánszállítmányt a rakodótérből.

Zidane, aki a Facebookon közzé is tette a felvételt, már beszálláskor megérezte a gyümölcs jellegzetes szagát, amit szóvá is tett a légiutas-kísérőnek, majd később több másik utas is jelezte, hogy nem akar addig felszállni a géppel, amíg nem távolítják el a bűz forrását.

Voltak, akik amiatt aggódtak, hogy a gép talán túlterhelt a duriánszállítmány miatt.

A légitársaság végül beadta a derekát, és lepakolta a kifogásolt rakományt, ami végül egyórás csúszást eredményezett a gép indulásában.

Durián, a világ egyik legbüdösebb gyümölcse Forrás: The Independent

A hétfői incidenst követően a Sriwijaya Air egy közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a durián szállítása semmilyen repülési szabályzatot nem sért. A légitársaság szóvivője, Retri Maya hozzátette, hogy a rakodótérben a duriánnal együtt mindössze 3 tonnányi rakomány volt, amely jóval a gép maximális teherkapacitása alatt van.

A Sriwijaya Air egyik illetékes munkatársa szerint a szállítmány az előírásoknak megfelelően volt becsomagolva, ám valószínűleg maradt valahol egy kis gyümölcs, és annak a szaga szivárgott be az utastérbe.

Ázsiában a piacokon a durián nagyon közkedvelt és keresett gyümölcs. A földrészen a pikáns szaga ellenére imádják a durián ízesítésű ételeket, főleg a chipseket. A helyiek szerint az íze a banánéhoz és az ananászéhoz hasonlít Forrás: AFP/Imaginechina/Tu Meifei

A duriánt egész Délkelet-Ázsiában fogyasztják.

A gyümölcs nemcsak népszerűségéről, hanem jellegzetes, romlott húsra emlékezető szagáról is híres, ezért országszerte táblák jelzik, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben és a szállodákban.