Lehet, hogy Szlovénia sem fogja támogatni az ENSZ migrációs csomagját

Szlovénia, migráns, menekült
Migrants react as they wait in a train at the railway station, near the Slovenian-Croatian border in Dobova, Brezice, on September 17, 2015. Slovenia intends to reinforce its border with Croatia ahead of a possible influx of migrants seeking a new route into Europe's borderless Schengen area, the country's police chief said on September 16. Migrants have begun carving a new route into the Schengen area, travelling via Croatia, after neighbouring Hungary, overwhelmed by the refugee traffic, fenced off its own border with Serbia. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
Vágólapra másolva!
Szlovénia felülvizsgálja az ENSZ globális migrációs csomagjának támogatását, miután Ausztria is kilépett az egyezmény elfogadási folyamatából - hangsúlyozta a bécsi látogatáson tartózkodó Miro Cerar szlovén külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Cerar osztrák kollégájának, Karin Kneisslnek elmondta: Ausztria döntése meglepetésszerűen érte Szlovéniát.

A szlovén diplomácia vezetője jelezte:

Migránsok a szlovén-horvát határon - A kép illusztráció Forrás: AFP/Jure Makovec

A konzervatív szlovén ellenzék az elmúlt időszakban határozott nyomást gyakorolt a balközép kormányra annak érdekében, hogy az felmondja a globális migrációs csomagot.

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy

A szlovén kormány még májusban döntött úgy, hogy részt vesz az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadási folyamatában.

Az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából az Egyesült Államok és Magyarország már korábban kilépett,

és a napokban Ausztria is bejelentette, hogy nem támogatja a dokumentumot. Hasonló döntésre juthat Lengyelország és Csehország is.

Kneissllel folytatott tárgyalása során Cerar az ausztriai szlovén kisebbségnek nyújtott támogatások növeléséért is szót emelt.

A szlovén külügyminiszter azzal indokolta kérését, hogy a karintiai szlovén kisebbség szükségletei nőttek az elmúlt időszakban. Az osztrák tárcavezető megerősítette: tudja, hogy 20 éve nem emeltek a juttatásokon, és megígérte: megemlíti a témát az illetékes körökben.

A felek ezenkívül a határvédelemről,

az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről és egy közös szíriai aknamentesítési kezdeményezés elindításáról is tárgyaltak.