Folytatja útját a migránskaraván az Egyesült Államok felé

migration Horizontal
A group of Honduran migrants taking part in a caravan heading to the US walk along the road on their way to Juchitan, near the town of La Blanca in Oaxaca State, Mexico, on October 30, 2018. - The Pentagon is deploying 5,200 active-duty troops to beef up security along the US-Mexico border, officials announced Monday, in a bid to prevent a caravan of Central American migrants from illegally crossing the frontier. (Photo by GUILLERMO ARIAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Mindenképpen továbbmegy az Egyesült Államok felé a dél-amerikai migránskaraván. Donald Trump közben egy új rendelkezést hozott a menedékkérelmek korlátozásáról. 
Vágólapra másolva!

A Mexikóvárosban várakozó közép-amerikai migránskaraván tagjai elhatározták, hogy akkor is továbbmennek az Egyesült Államok határa felé, ha nem kapják meg az általuk kért buszokat.

A szervezők egyike, Milton Benitez szerint a döntést csütörtök este hozták a mexikóvárosi stadionban, ahol a migránsok az utóbbi napokat töltötték.

A hozzávetőleg ötezer fős migránskaraván a hosszabb, de biztonságosabb utat választja az észak-mexikói Tijuana városa irányába.

A döntés röviddel azután született meg, hogy képviselőik felkeresték az ENSZ mexikóvárosi irodáját, hogy buszokat kérjenek az embereknek. Arra hivatkoztak, hogy az út hátralévő része túl veszélyes, és túl hideg van, hogy gyalogoljanak vagy stoppoljanak.

Migránsok menetelnek az Egyesült Államok felé Forrás: AFP/Guillermo Arias

Milton Benitez az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: a világszervezet tisztségviselői felajánlották a nők és gyermekek elszállítását, de ők továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenkit elvigyenek buszokkal az amerikai határhoz. Az ENSZ egyelőre nem erősítette meg ezt.

Roberto Valdovinos, aki kapcsolattartóként szolgál a migránsok és a sajtó között, közölte:

péntek reggel egy 750 fős csoport már elhagyta a mexikóvárosi stadiont, és elindult az Egyesült Államok felé.

Az útra kelők egyike, a 37 éves hondurasi Eddy Rivera arról számolt be, hogy nem bírt tovább maradni a sportlétesítményben. „Mindannyian megelégeltük a hideget, a nedvességet. El akarunk menni, el kell jutnunk Tijuanába” – szögezte le a mezőgazdasági munkásként dolgozó Rivera.

A mexikói hatóságok adatai szerint 4841 embert regisztráltak, közülük 1726 gyerek, 310 öt éven aluli. Többségük a hatóságok szerint elutasította Mexikó ajánlatát, hogy maradjanak az országban, és csak kevesen voltak hajlandóak hazatérni. A karaván döntő többsége Hondurasból indult, de vannak köztük salvadoriak, guatemalaiak és nicaraguaiak is.

Mexikóváros körülbelül 1000 kilométerre fekszik az amerikai határ legközelebbi pontjától, a texasi McAllentől.

Donald Trump szigorított a menedékkérelmen

Mindeközben Donald Trump proklamációt írt alá pénteken a menedékkérelem lehetőségének korlátozásáról.

A döntés értelmében

az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt.

Csakis azok folyamodhatnak menedékért, akik törvényesen, a kijelölt határátkelőhelyeken nyújtják be kérelmüket.

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben, ez alatt amerikai tisztségviselők konzultációkat folytatnak majd a mexikói kormány képvelőivel a menedék- és migránskérdésről. A péntektől érvénybe lépő rendelkezés nem visszamenőleges hatályú.

A várható új rendelkezésről már csütörtök este közös közleményt adott ki Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője. Eszerint az elnöknek megvan a jogköre ahhoz, hogy „felfüggessze idegenek belépését” az országba és a bevándorlási és állampolgársági törvény értelmében bevezessen „bármilyen korlátozást, amit szükségesnek ítél” az amerikai nemzeti érdekek megvédése érdekében.

Egyes jogvédő szervezetek, így az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) már csütörtökön este tiltakozott a szigorítás ellen.