Óriási tűzvész pusztít Kaliforniában

2018.11.09. 05:44

Kalifornia északi vidékein sebesen terjedő tűzvészek pusztítanak.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává. Az első tüzek csütörtökön reggel lobbantak lángra, a kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra.

Gavin Newsom kormányzóhelyettes – akit kedden választottak meg az állam kormányzójává – három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett. Megkezdték egyes települések kiürítését, a 27 ezer lakosú Paradise várost – ahol öt ember súlyosan megégett – teljesen evakuálták.„Ez a tűzvész nagyon veszélyes, tessék elhagyni a lakóhelyeket” – üzente Twitter-bejegyzésében a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal.

A CBS televízió helyi híradója szerint az északi Butte megyében a lángok lakóházakat pusztítottak el, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás, és a tűzvész a létfontosságú infrastruktúrát veszélyezteti.
Lángokban állnak nemzeti parkok és védett erdőségek.Bár a tűz egyelőre északon pusztít, várhatóan déli irányban, a Yosemite Nemzeti Park felé terjed tovább.

Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángokkal 500 tűzoltó vette fel a harcot.
Az északi vidékeken pusztító tűzvésztől függetlenül lángra lobbant a Los Angeleshez közeli San Fernando-völgy egy része is.