Macedónia ismét meghosszabbította a migrációs válsághelyzetet

2018.11.09. 17:54

További fél évvel, 2019 júniusának végéig meghosszabbította a migrációs válsághelyzetet a macedón parlament az illegális bevándorlás elleni lépések hatékonyságának növelése érdekében.

A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint a szkopjei képviselőház úgy döntött, hogy Macedónia déli és északi határövezetében, vagyis a Görögországgal és a Szerbiával közös határszakaszon hosszabbítja meg a válsághelyzetet.Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek az illegális bevándorlók.

Macedóniai belépésre várakozó illegális bevándorlók pihennek a számukra létesített sátortáborban az észak-görögországi Idomeniben, 2016. január 21-én.Forrás: AP/Thanászisz Sztavrakisz

A válsághelyzet meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a katonaság hatékonyabban és gyorsabban lépjen fel a görög-macedón határ legforgalmasabb részein.

A macedón határ védelmét az Európai Unió országai is segítik, folyamatosan körülbelül száz külföldi (magyar, szerb, szlovén, cseh, lengyel, szlovák és horvát) rendőr teljesít szolgálatot a macedón határon.A balkáni országok 2016 márciusában zárták le határaikat a Görögország felől érkező migránsok előtt, akik Nyugat-Európába tartottak.

Ennek ellenére 2018 első felében a hivatalos adatok szerint több mint 6600-an lépték át a határt illegálisan.