Nem szállhatnak le a migránsok a vonatról a bosnyák-horvát határon

2018.11.09. 13:51

A boszniai hatóságok a boszniai-horvát határnál megakadályozták, hogy 146 migráns leszálljon a Szarajevóból Bihacba közlekedő vonatról, ezzel megakadályozva, hogy a Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlók közelebb jussanak a horvát határhoz - közölte a Nezavisne Novine című napilap. 

Az északnyugat-boszniai Bihacba az utóbbi hónapokban több ezer migráns érkezett, hogy onnan továbbhaladhasson Horvátországba.

Migránsok Bihac közelében.Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Fahrudin Vojic

Mivel azonban az átkelés nehéz és veszélyes, illetve a horvát hatóságok is fokozottan őrzik a határt, Bihac környékén több ezer illegális bevándorló gyűlt össze, noha a helyi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a további beáramlást.A vonaton eredetileg 153 migráns tartózkodott, hetüknek - mozgássérülteknek és egy kisgyerekes családnak - azonban megengedték, hogy leszálljanak, és a helyi befogadóközpontban pihenjenek meg.

A péntekihez hasonló eset történt október 24-én is, akkor 90 migránsnak tiltották meg, hogy leszálljon a vonatról, később pedig buszokkal visszaszállították őket a Szarajevó melletti Hadzici befogadóközpontjába.

A vasúttársaság bejelentette, kártérítést követel a rendőrségtől, mert azáltal, hogy a migránsok miatt akadályozta a vonat közlekedését, a többi utasnak, illetve a vasúttársaságnak is kárt okozott.

Ez alátámasztja a rendőrség korábbi közlését, amely szerint más szervek nem igazán együttműködőek a migránsáradat megakadályozásában.Az idei boszniai migránsáradat kezdete óta 11 500 illegális bevándorló érkezett a boszniai-horvát határ környékére - közölte egy rendőrségi szóvivő csütörtökön.

Az illegális bevándorlók Boszniából Horvátországon és Szlovénián keresztül Olaszországba, Ausztriába és Németországba szeretnének eljutni.