A sepsiszentgyörgyi székely nagygyűlésen súlyt kell adni az autonómiaigénynek

székelyek menete, székelyek, székelyföld, autonómia, Helybéliek egy 250 méter hosszú székely zászlót feszítenek ki a Réty és Maksa közötti úton, a Székelyek nagy menetelésén 2013. október 27-én
A székelyek menete 2013-ban. Zászlójuk péntektől a csíkszeredai megyeházán lobog.
Vágólapra másolva!
Izsák Balázs szerint a székelyföldi magyarok november 18-ra, Sepsiszentgyörgyre tervezett nagygyűlésén súlyt kell adni annak az autonómiaigénynek, amelyet a közösség vezetői Bukarestben, Strasbourgban, Genfben és New Yorkban is igyekeznek megjeleníteni.
Vágólapra másolva!

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Sepsiszentgyörgyön beszélt erről egy sajtótájékoztatón. Úgy vélte: minden embernek éreznie kell Székelyföldön, hogy felelőssége van a közösségével szemben, és azzal tehet a közösségéért, az autonómiaigény valóra váltásáért, hogy évente egy vagy két alkalommal elmegy az SZNT tömegrendezvényeire.

A mai értelemben vett Székelyföld térképe. Forrás: Wikipedia

Izsák Balázs elmondta:

"Ennek azonban csak akkor van súlya, ha az, aki megszólal a nemzetközi fórumokon, fel tudja mutatni, hogy az üzenet mögött egy élő közösség és közösségi akarat van" - jelentette ki. Úgy vélte, e közösségnek és e közösségi akaratnak a megmutatására nyílik lehetőség a székely nagygyűlésen.

Az SZNT elnöke megjegyezte: a tömegrendezvények egyben a készenléti állapot fenntartásának a gyakorlatai is.

Erre pedig azért van szükség, mert

csak az éber közösség áll készen arra, hogy bármikor kollektív választ adjon a jogsértésekre.

Az SZNT elnöke reményét fejezte ki, hogy nem lesz arctalan a sepsiszentgyörgyi székely nagygyűlésen összegyűlő tömeg, sokan érkeznek székely népviseletben, székely zászlókkal, és olyan táblákat is hoznak magukkal, amelyeken jelzik, mely településről jöttek.

Izsák Balázs szerint a nagygyűlésnek fel kell mutatnia, hogy ugyanolyan erős az akarat a székelységben, mint öt évvel ezelőtt a székelyek nagy menetelése idején.

A székelyek menete 2013-ban. Forrás: MTI/Beliczay László

Ugyanakkor azt is fel szeretnék idézni, hogy gróf Bethlen István kezdeményezésére Ugron Gábor, Jancsó Benedek, Urmánczi Nándor, Pál Árpád és társaik

száz évvel ezelőtt alapították meg a Székely Nemzeti Tanácsot.

Hozzátette: az akkori SZNT által megfogalmazott jövőkép ma az autonómiaigényben ölt testet.

Az SZNT elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) partnerséget vállalt a szervezésben, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről is a legnagyobb készséget, nyitottságot tapasztalta.

Elmondta: