Nehéz helyzetben vannak a rendvédelmi szervek a terrortámadások megelőzésénél

A szomáliai származású támadó három járókelőt megszúrt, egyikük a helyszínen belehalt sérüléseibe. A férfit meglőtték és őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!
Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint nehezíti a rendvédelmi szervek munkáját, hogy a tervezett terrortámadások előtt nem mindig van lehetőségük a beavatkozásra. A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában a pénteki ausztráliai késeléssel kapcsolatban elmondta, hogy a titkosszolgálat már korábban is figyelte az elkövetőt, akitől elvették az útlevelét, amikor csatlakozni akart a Szíriában harcoló Iszlám Állam alakulataihoz.
Vágólapra másolva!

Arról is beszélt, hogy a terrorista nem használt illegális fegyvereket, gázpalackkal és késsel támadt. Horváth József ugyanakkor megjegyezte:

a három évvel ezelőtti párizsi terrortámadás után a rendvédelmi szervek kutatómunkába kezdtek, és ennek köszönhetően sikerül megelőzniük több hasonló támadást.

Ám szerinte Nyugat-Európának, az Európai Unió vezetésének még nem sikerült érdemben szembenéznie az új biztonsági kihívással, amelyet szerinte döntő részben az illegális migráció generált az elmúlt években.

Az AAP ausztrál hírügynökség által közreadott kép a késsel hadonászó terroristáról az ausztráliai Melbourne üzleti negyedében Forrás: MTI/EPA/AAP/Str

Pénteken Melbourne-ben egy szomáliai férfi nekivezette a gázpalackokkal megrakott autóját egy bevásárlóközpontnak, majd az utcán megkéselt több embert, egyiküket halálosan. A terrorista nekirontott a rendőröknek is, akik rálőttek, később a kórházban meghalt. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.