Erősödött az MKP és a Most-Híd a szlovákiai helyhatósági választáson

Dunaszerdahely
Dunaszerdahely (Dunajská Streda), 2010. augusztus 20. A Szent György római katolikus templom és a és a városközpontot körülvevő lakótelep a Vámbéry Ármin tér felől, a szlovákiai Dunaszerdahely városközpontjában. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
A független, pártonkívüli jelöltek előretörését és a legnagyobb kormánypárt, az Irány gyengülését hozta a szlovákiai helyhatósági választás, amelynek összesített nem hivatalos végeredményei szerint a Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a Most-Híd vegyes pártnak is több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz a négy évvel ezelőtti választás eredményeihez képest.
Vágólapra másolva!

Az ország történelmének hetedik helyhatósági választásán a szavazásra jogosultak 48,67 százaléka vett részt, ami néhány tized százalékponttal haladta meg a négy évvel ezelőtti arányt.

A közel háromezer szlovákiai település 42 százalékában győzött pártonkívüli polgármesterjelölt, ez mintegy 5 százalékponttal több, mint négy évvel ezelőtt. Önkormányzati képviselőkből is több lesz a független, de arányuk alacsonyabb a polgármesterekhez képest.

A Szent György római katolikus templom és a városközpontot körülvevő lakótelep a Vámbéry Ármin tér felől, a szlovákiai Dunaszerdahely városközpontjában Forrás: MTI/Komka Péter

Érezhetően gyengültek a legnagyobb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer) pozíciói. Míg négy évvel ezelőtt a megválasztott polgármesterek közel harminc százalékát tudhatták magukénak, most csak alig több, mint húsz százalékot szereztek meg. Hasonló arányban csökkent a párt önkormányzati képviselőinek száma is.

Az ország déli régióiban jól szerepeltek a magyar jelöltek, így a három megyében induló Magyar Közösség Pártjának több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz, mint négy évvel korábban. Az MKP a korábbi 107-ről 116-ra növelte polgármesterei számát, önkormányzati képviselőik száma pedig mintegy százzal, közel 1250-re nőtt.

Kevesebből sikerült többet teljesítenünk, hiszen négy éve 341 polgármesterjelöltünk volt, most pedig 309 - mondta Menyhárt József, az MKP elnöke, aki egyértelmű sikernek értékelte az általuk elért eredményt, amivel - mint mondta - a párt megmutatta regionális erejét. A magyarok lakta régióban több jelentősnek számító városban sikerült jobb eredményeket elérni és többséget szerezni, így például a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen is.

A négy évvel ezelőttinél több polgármesteri és önkormányzati képviselői mandátumot sikerült szereznie a kizárólag szlovák lakosságú megyékben is jelölteket állító Most-Hídnak is. Így a vegyes pártnak a nem hivatalos végeredmények szerint 127 polgármestere és 915 önkormányzati képviselője lesz.