Andrej Babis megerősítette, hogy fia valóban járt a Krím félszigeten, de nem rabolták el

2018.11.14. 20:10

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán megerősítette, hogy fia, ifjabb Andrej Babis, a közelmúltban valóban járt a Krím félszigeten. A politikus szerint azonban útja legális volt, és semmi esetre sincs szó emberrablásról, ahogy azt fia egy cseh hírportál tudósításában mondta.

"Állításaim alátámasztására kezemben vannak a megfelelő dokumentumok" - mondta Babis Prágában újságírók előtt.

A kormányfő újfent élesen bírálta a Seznam Zprávy hírportál tudósítóit, akik rejtett kamerával rögzítették az ifjabb Babissal Svájcban folytatott beszélgetésüket. Az ifjabb Andrej Babis apja szerint 2015 óta pszichés betegségben szenved, rejtett kamerával rögzíteni egy ilyen személlyel folytatott beszélgetést elfogadhatatlan hiéna módszer - nyilatkozta a politikus. Babis úgy véli, hogy az október közepén készített felvétel mostani közlése szándékos időzítésre vall.

Szombaton lesz az 1989-es bársonyos forradalom évfordulója. A felvételt azért hozták nyilvánosságra most, hogy a november 17-i ünnepségek kapcsán Babis-ellenes tüntetéseket lehessen szervezni - fejtette ki a miniszterelnök.

Az ifjabb Andrej Babis Svájcban a Seznam Zprávy riportereinek azt mondta: akarata ellenére a Krím félszigetre vitték, nehogy tanúvallomást tehessen a Gólyafészek-ügyben, amelyben kormányfő-édesapját európai uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják.

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor 2007-2008-ban az akkori tulajdonos állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (630 millió forint) európai uniós támogatáshoz.
A kormányfő a parlamentben korábban a Gólyafészek ügyében egyebek között azzal védekezett, hogy az építéskor, amikor az EU-támogatást odaítélték, nem ő volt a tulajdonos, hanem az első házasságából származó két felnőtt gyermeke, valamint jelenlegi feleségének, Monika Babisovának a testvére.
Az ifjabb Babis újságíróknak most azt mondta, hogy pszichiátere, Dita Protopopová és annak férje vitték el őt a Krím félszigetre. "Visszaéltek apám akaratával, aki szerette volna, ha egy időre eltűnjek. A Gólyafészek ügye miatt" - mondta a Seznam TV-ben bemutatott felvételeken a svájci állampolgársággal is rendelkező ifjabb Babis. A fiatalember beismerte: már korábban konfliktusba keveredett a rendőrséggel, minek következtében a prágai pszichiátriai intézetbe került. Ott ismerkedett meg Protopopovával, aki később orvosi jelentést dolgozott ki a cseh rendőrség számára arról, hogy a fiatal Babis beteg és képtelen tanúvallomást tenni.