Székelyföldi önkormányzati vezetők: az egyedüli járható út az autonómia

A mai értelemben vett Székelyföld
Vágólapra másolva!
Székelyföld számára az egyedüli járható út az autonómia, ez a felismerés hozta létre száz évvel ezelőtt a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) - mutattak rá közösen kiadott közleményükben a székelyföldi megyék, valamint Erdély két magyar többségű megyeszékhelyének választott vezetői.
Vágólapra másolva!

A dokumentum aláírói - Borboly Csaba, Hargita megye, Péter Ferenc, Maros megye, Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy és Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere - úgy vélik, az összetartás imperatív elvárás lett mindazok számára, akik Székelyföldön a közért tevékenykednek.

A mai értelemben vett Székelyföld Forrás: Wikipedia

„Ennek a szellemi örökségnek jegyében kívánunk a százéves Székely Nemzeti Tanácsnak boldog születésnapot. Mi ezt a centenáriumot köszöntjük, közösségünk százéves küzdelmét, hiszen

a veszteségek mellett azt sem feledhetjük, hogy nem sikerült minket megtörni.

Itt vagyunk, dolgozunk, közösségként túléltük ezt a küzdelmes századot, és nem alkuszunk" - írták a székely önkormányzati vezetők.

Úgy vélik:

„Adventhez közeledve kérjük közösségünk tagjait, egymásból merítsünk erőt a következő évszázadokhoz" - zárul a székelyföldi önkormányzati vezetők közleménye.

Megalakulásának századik évfordulója alkalmából az SZNT centenáriumi székely nagygyűlést szervez vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén,

amelyre a székelyeket és a velük szolidaritást vállaló erdélyi magyarokat várják.

A nagygyűléssel a székelység autonómiaigényének akarnak súlyt adni, amelyet a közösség vezetői Bukarestben, valamint nagy nemzetközi intézmények székhelyén, Strasbourgban, Genfben és New Yorkban is igyekeznek megjeleníteni.