Díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst az oroszországi Voronyezsben

2018.11.14. 15:44

Díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét hétfőn az oroszországi Voronyezsben a Nyikolaj Burdenko Állami Orvostudományi Egyetem 100. évfordulójára megrendezett ünnepségen - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Kásler Miklós az avatás után tárgyalt Alekszandr Viktorovics Guszev voronyezsi kormányzóval.

Kásler Miklósfotó: Talán Csaba

A miniszter és a voronyezsi kormányzó egyeztetett a többi között az együttműködésről a medikusképzésben, a képzések kölcsönös támogatásáról. Megegyeztek abban is, hogy bővített egyetemi jegyzetekkel, tankönyvekkel segítik a hallgatókat, és folytatják a diákcsereprogramokat.

Célul tűzték ki továbbá konferenciák, továbbképzések rendezését egyetemi hallgatók és végzett orvosok számára.

Az onkológiai oktatásban való együttműködés érdekében magyar kezdeményezésre olyan onkológiai iskolát terveznek létrehozni Közép- és Kelet-Európa számára, amelynek Budapesten, Moszkvában és Voronyezsben lennének központjai.A felek az orosz és a magyar rektori konferencia találkozásáról is egyeztettek, amely Budapesten lesz majd.

Voronyezsi hivatalos útján Kásler Miklós ellátogatott a Don-kanyarba is.

Először az elhunyt orosz katonák emlékművénél koszorúzott a miniszter, majd a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben helyezte el a kegyelet virágait a Don menti harcokban elesett, megsebesült vagy eltűnt 125 ezer magyar katona emlékére.