Lemond Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter

LIBERMAN, Avigdor
Jeruzsálem, 2018. november 14. Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter felszólal a parlament jeruzsálemi épületében 2018. november 14-én. Lieberman a nap folyamán bejelentette lemondását, amire egy nappal a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamásszal megkötött tűzszünet után került sor. MTI/AP/Ariel Schalit
Vágólapra másolva!
Bejelentette lemondását Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter, egy nappal azután, hogy Izrael tűzszüneti megállapodást kötött a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász nevű terrorszervezettel - jelentette a helyi média. A Hamász politikai győzelemként értékelte Liberman lemondását.
Vágólapra másolva!

Liberman pártja, a Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) frakciója számára összehívott rendkívüli értekezleten jelentette be lemondását, amely két nap múlva lép érvénybe.

- közölte a koalíció egyik képviselője a Jediót Ahronót című újság honlapjával, a ynettel még a bejelentés előtt.

Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter felszólal a parlament jeruzsálemi épületében 2018. november 14-én. Forrás: MTI/AP/Ariel Schalit

Az izraeli törvények szerint a miniszter lemondásával Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz kerül vissza a védelmi tárca irányítása.

- indokolta lépését a médiának Liberman.

"Jelenleg csak rövid távra vásárolunk nyugalmat annak árán, hogy hosszú távon súlyos csapás éri nemzetünk biztonságát"- tette hozzá élesen bírálva a Hamásszal előző napon kötött megállapodást.

Az izraeli biztonsági kabinet keddi üléséről beszámoló sajtójelentések szerint ugyanakkor az ülésen Liberman nem szállt síkra a készülő fegyverszünet ellen, amikor a vita összegzésekor Netanjahu bejelentette.

Avigdor Liberman távozásával várhatóan Szofa Landver, a bevándorlók ügyeivel foglalkozó miniszter is távozik hivatalából.

A Zsidó Otthon (Bájt Hajehudi) nevű jobboldali nacionalista párt belső köreiből származó információ szerint a pártot vezető Naftali Bennet csak azzal a feltétellel hajlandó bennmaradni a kormányban, ha ő kapja meg a védelmi tárca irányítását.

Avigdor Liberman távozása

politikai győzelem a Gázai övezet számára, amely kitartásával sikeresen megbolygatta az izraeli politikai életet

- hangsúlyozta Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője.

Zuhri, akit az el-Majádín libanoni televíziós csatorna idézett, kiemelte: "ez (Izrael) vereségének beismerése, ami a palesztin ellenállással szembeni tanácstalanságát mutatja".