Rendkívüli EU-csúcs lesz tíz nap múlva a brexit-megállapodás miatt

Theresa May
Theresa May, brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Rendkívüli csúcsértekezletet tartanak november 25-én az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök reggel Brüsszelben. Közben a brit miniszterelnök az alsóházi meghallgatáson kijelentette: vagy a kormánya által tegnap elfogadott kilépési megállapodástervezet lesz, vagy nem lesz megállapodás, esetleg brexit sem lesz!
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság és Michel Barnier uniós brexit-ügyi főtárgyaló is arról számolt be az előző este, hogy döntő előrelépés történt a találkozó összehívásához, miután sikerült „technikai szinten” elfogadni a kiválási szerződés tervezetét, és ezt a brit kormány is jóváhagyta.

Ha semmi rendkívüli nem történik

Tusk csütörtökön korán reggel Barnier-vel egyeztetett, és ezt követően közölte: a szöveget az elkövetkező napokban értékelik a bennmaradó tagállamok kormányai, s amennyiben a felek mindegyike elfogadhatónak tartja, és „semmi rendkívüli nem történik”, akkor jövő vasárnap soron kívüli EU-csúcsot rendeznek Brüsszelben az egyezmény véglegesítése és megkötése érdekében.

Hozzátette, a huszonheteknek a kiválási szerződés jóváhagyása mellett a hét végéig meg kell határozniuk az Európai Bizottság tárgyalási mandátumát a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat véglegesítéséhez. A brüsszeli testület ezt keddre le akarja zárni, a tagállamoknak pedig ezután még lenne 48 órájuk azt értékelni.

A legkevésbé fájjon

„Amilyen szomorú vagyok az Egyesült Királyság távozása miatt, olyan keményen fogok küzdeni, hogy ez a lehető legkevésbé fájjon mindkét fél számára” – szögezte le az Európai Tanács elnöke.
„Már kezdettől fogva nincsenek kétségeim afelől, hogy a brexit kölcsönösen vesztes helyzet, a tárgyalásaink célja pedig pusztán a kármentés lehet” – fogalmazott.

Michel Barnier Forrás: AFP/John Thys

A közös sajtótájékoztatón Michel Barnier azon véleményének adott hangot, hogy „tisztességes és kiegyensúlyozott” megállapodás született, amely figyelembe veszi a brit kormány álláspontját is, és lefekteti egy új, ambiciózus partnerség alapjait.

Rámutatott azonban, hogy a munka még közel sem ért véget, a következő napokban a politikai nyilatkozat szövegén fognak dolgozni a bennmaradó tagországokkal és az Európai Parlamenttel, ezért még reggel Strasbourgba utazik, hogy a frakciók vezetőivel egyeztessen.

May: Lehet, hogy brexit sem lesz

A brit miniszterelnök, aki csütörtökön tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a a kormánya által elfogadott tervezetről, kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik:

a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

Theresa May, brit miniszterelnök. Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Theresa May parlamenti felszólalása előtt nem sokkal

bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette.

Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet.

Ugyancsak csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.