Egy amerikai hírügynökség szerint gyerekkatonákat képezhetnek ki Ukrajnában

2018.11.15. 16:25

A megdöbbentő felvételeket a The Associated Press nevű amerikai hírügynökség hozta nyilvánosságra. A videók és a fényképek állítólag Nyugat-Ukrajnában készülhettek, a kiképzőtáborban - ezek alapján -  fegyverek használatára taníthatták a gyerekeket.

Az Associated Press (AP) szerint a kimondottan kiskorúaknak szervezett militarista kiképzőtábor a Szvoboda (Szabadság) Párt nevű szélsőjobboldali, magyar-, orosz- és lengyelellenes politikai tömörülés ifjúsági szervezetéhez köthető.

A tábort a Kárpátalja melletti Ternopil megyében szervezhették meg, amelyen főleg tinédzserek vettek részt, de felvételeken nyolc év körüli gyerekek is láthatóak - írja a cikket szemléző KárpátHír című helyi magyar lap.

Nacionalista ideológiát tanítanak nekik, valamint azt, hogyan tudják megvédeni az országot az oroszoktól és támogatóiktól.

A kiképzők egyike az ungvári születésű Jurij Cserkasin, aki megjárta a kelet-ukrajnai frontot.
Sohasem célzunk emberekre, ugyanakkor nem vesszük emberszámba a szeparatistákat és a Moszkvából ideküldött megszállókat. Ők célkeresztbe vehetőek, sőt kötelesek vagyunk rájuk célozni– mondta a fiataloknak tartott eligazítás során Cserkasin.

Nem könnyű az élet a táborban.

A gyerekeket az éjszaka közepén robbanó petárdákkal ébresztik fel, az AK-47 gépkarabély pedig állandóan náluk kell, hogy legyen. Előfordul, hogy akkora a gyerek, mint a puska.

Egy másik előadás során a nevelő arról beszélt, hogy ilyen korban formálódik a fiatalok világnézete.

Az egyik megkérdezett résztvevő véleménye alapján szüksége van a kiképzésre.

Bármely pillanatban rosszabbra fordulhat a helyzet Ukrajnában, és erre fel kell készülni. Azért jöttem ebbe a táborba, hogy megtanuljam megvédeni magam és a hozzám közelállókat– fogalmazott a videóban megszólaló 18 éves Mihajlo.

Az AP munkatársa kiderítette, hogy Ukrajnában az Ifjúsági és Sportminisztérium csak az idén 4 millió hrivnyát (150 ezer dollár) különített el ilyen jellegű táborok megszervezésére.

A minisztérium szóvivője, Natalia Vernigora szerint ők csupán hazafias nevelésre adnak pénzt, de azt nem tudják pontosan, hogy a forrásokat mire költik el.

Amennyiben az amerikai hírügynökség információ helytállóak, akkor ez azt jelenti, hogy Afrika után Európában is megjelent a gyerekkatonaság barbár intézménye.