Elítéltek két volt szlovák minisztert

Vágólapra másolva!
Hatáskörrel való visszaélés és közbeszerzés befolyásolása vádpontokban bűnösnek találta, és sokéves szabadságvesztésre ítélte a szlovák legfelsőbb bíróság csütörtökön a Szlovák Nemzeti Párt két volt miniszterét egy több mint tíz évvel ezelőtti ügyben.
Vágólapra másolva!

A most jogerősen tizenegy, illetve kilenc év fogházra és 30 ezer euró (mintegy 10 millió forint) pénzbírságra ítélt Marián Janusek és Igor Stefanov egymást követően vezette az építésügyi és vidékfejlesztési minisztériumot. Ügyük, a maga idejében nagy botrányt kavart, és még 2007-re, az első Fico-kormány idejére nyúlik vissza.

Akkor a "faliújságtender-botrány" néven híresült el.

Az ügy hátterében az állt, hogy a tárca vezetése úgy hirdetett meg egy csaknem 100 millió euró értékű közbeszerzési pályázatot, hogy a felhívást csak a minisztérium egyik zárt folyosóján, egy jelöletlen faliújságra tűzték ki. A pályázat alapján – míg azt végül érvénytelenítették – csaknem 13 millió eurót fizetett ki a tárca. Az ügyben, mivel uniós projektről volt szó, az Európai Bizottság eljárást indított Szlovákiával szemben, majd leállította a tender költségeinek kifizetését is.

A botrány miatt Robert Fico akkori kormányfő menesztette a tárcavezető Marián Januseket, helyére azonban Igor Stefanovot, a pályázati kiírás egyik előkészítőjét nevezték ki. A kormány 2009 áprilisában arra kötelezte a minisztert, hogy mondja fel a szerződést, amit ugyan Stefanov meg is tett, ám Fico az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hivatal vizsgálatát követően végül őt is menesztette.

Janusek ellen még 2011-ben, Stefanov ellen egy évvel később indult eljárás. Utóbbi ellen azért később, mert az akkor már ellenzéki parlamenti képviselő Stefanov mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyészség először elutasította.

A szlovák legfelsőbb bíróság mostani ítélete már a sokadik az ügyben,

a mostani döntés gyakorlatilag megerősítette a bazini (Pezinok) székhelyű különleges büntetőbíróság tavaly hozott ítéletét, csupán annyiban változtatott azon, hogy Janusek büntetését egy évvel mérsékelte. Az ítéletet a legfelsőbb bíróság a két vádlott távollétében hozta meg, ugyanis mindketten engedélyt adtak arra, hogy a tárgyalást távollétükben tartsák meg, ezzel ugyanis elkerülhették, hogy a tárgyalóteremből rögtön a börtönbe vigyék őket.