Az argentin kormány állítása szerint készen áll a G20-csúcsra

Vágólapra másolva!
Argentína készen áll a közelgő G20-csúcsra - jelentette ki pénteken Patricia Bullrich argentin belbiztonsági miniszter. Az elmúlt két napban több mint egy tucat embert vettek őrizetbe terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt az argentin fővárosban.
Vágólapra másolva!

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői

november 30-án és december 1-jén tanácskoznak Buenos Airesben.

Ami a biztonságot illeti, Argentína felkészült - mondta sajtótájékoztatóján Bullrich, aki bemutatta az argentin biztonsági erők új, 17,3 millió dollár (csaknem 4 milliárd 870 millió forint) értékűre becsült felszerelését, amelyet Kína adományozott.

A dpa német hírügynökség információi szerint Argentína a rendvédelmi szervek 20 ezer tagját fogja bevetni a G20-csúcs ideje alatt, amely során

egy 460 kilométer sugarú körben lezárják a légteret Buenos Aires felett

az Infobae argentin hírportál szerint.

Az argentin hatóságok azt javasolják a főváros lakosainak, hogy hagyják el otthonukat a csúcstalálkozó idejére.

A város sok része le lesz zárva előttük a nagyon szigorú biztonsági intézkedések miatt" - idézte az argentin belbiztonsági minisztert az América 24 argentin hírcsatorna.

A Confluencia Fuera G20 - FMI (Ki a G20-al és a Nemzetközi Valutaalappal) nevű helyi ernyőszervezet csütörtökön tömeges megmozdulást hirdetett a csúcs első napjára.

Szintén csütörtökön az argentin rendőrség őrizetbe vett két, argentin állampolgárságú fiatalt annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak

a számos ország által terrorszervezetként számon tartott Hezbollah libanoni síita szervezettel.

A gyanúsítottak szülei pénteken tagadták a feltételezett kapcsolatot, szerintük gyerekeik őrizetbe vétele csak azt a célt szolgálja, hogy az argentin kormány igazolhassa: dolgozik a G20-csúcs biztosításán.
Buenos Airesben szerdán két - Mauricio Macri argentin elnök megnevezése szerint -

merényletkísérlet is történt robbanószerkezetekkel,

az üggyel kapcsolatosan már több mint tíz embert őrizetbe vettek.