27-en meghaltak a szíriai kormányerők és dzsihadisták közötti harcokban

Vágólapra másolva!
Legalább 27 ember meghalt pénteken a szíriai kormányerők és dzsihadista csoportok közötti összecsapásokban az északnyugat-szíriai idlíbi demilitarizált övezetben - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.
Vágólapra másolva!

A kormányerők soraiban 22-en vesztették életüket, míg a dzsihadisták öt harcosukat vesztették el - jelentette a szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet.

Rendszeresek az összecsapások a demilitarizált övezetben

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó és Hama tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága volt.

Bár Damaszkusz szövetségese, Moszkva és a mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Ankara szeptember 17-én megállapodott abban, hogy létrehoz egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén,

bizonyos előírásokat azóta se tartanak be a szemben álló felek, és rendszeresek a fegyveres provokációk.

A szíriai kormány másik fontos szövetségese, Irán Forradalmi Gárdájának parancsnoka, Mohammed Ali Dzsafari csütörtökön közölte, hogy Damaszkusz békefenntartó csapatokat kért Teherántól Idlíbbe és a szomszédos Aleppó tartomány északnyugati részébe.