Ezért lázadtak fel a franciák Macron ellen

Franciaország, tüntetés, Yellow West Movement, Le Boulou, 2018.11.17.
Demonstrators wearing yellow vests (Gilets jaunes) walk on the empty road as traffic is blocked during a protest against the rising of the fuel and oil prices on November 17, 2018 on the A2 road in Haulchien near Valenciennes, northern France. - French drivers seething over high fuel prices have vowed to snarl traffic across the country on November 17 in a widely supported protest that could prove the trickiest so far for French President. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)
Vágólapra másolva!
Tízezrek vonultak az utcára Franciaországban, hogy útlezárásokkal tiltakozzanak Emmanuel Macron elnök dilettáns gazdaságpolitikája ellen. A blokád közvetlen előzménye az üzemanyagárak emelése volt, azonban ez csak az elégedetlenséget kirobbantó utolsó lépés volt. A bukott szocialista gazdasági miniszterből lett elnök kapkodó, dilettáns gazdaságpolitikával akar reformokat csinálni. Megszorító döntéseivel gyakorlatilag minden társadalmi rétegnek veszteséget okozott, ezzel olyan csoportokat állított egymás mellé (és szembe a kormánnyal), amelyek eddig soha nem voltak hajlandóak együtt tüntetni. Nem véletlen, hogy a demonstráció az interneten szerveződött, politikusok és szakszervezetek irányítása nélkül.
Vágólapra másolva!

Macron folyamatosan a reformokról beszél, ezek azonban a valóságban nincsenek. Ötletszerűen, kapkodva elővezetett megszorítások vannak, amelyek hatalmas veszteséget okoznak a franciáknak.

Macron hivatalba lépése óta emelte a villany és a gáz árát, és megnövelte a legegyszerűbb banki költségek díját. Ez utóbbi azért volt húsba vágó, mert a franciák nagyon ritkán használnak készpénzt, szinte mindenhol bankkártyával fizetnek. Ennek a költsége viszont drámaian nőtt.

Január elsejétől megadóztatta a nyugdíjakat, ami egy átlagnyugdíjas számára havonta 150 eurós nyugdíjcsökkentést jelent. Ezzel a francia nyugdíjasok jelentős része elviselhetetlen szegénységbe került.

A rengeteg adóemelés és drágulás mellett egyetlen adót csökkentett az egykori bankárból lett gazdasági miniszter és elnök: a vagyonadót. Ezzel a leggazdagabbnak segített, a francia társadalom legszélesebb rétegeinek dühét kiváltva, és növelve a vagyoni különbségeket.

Ezért vannak most tízezrek a francia utakon.