Hasogdzsi-ügy: az amerikai külügyminisztérium közlése szerint nincs végkövetkeztetés a gyilkosság hátteréről

Dzsamál Hasogdzsi, Jamal Khashoggi
Dzsamál Hasogdzsi(Jamal Khashoggi) szaúdi újságíró 2018. október 2-án lépett be hazája isztambuli főkonzulátusára, ahol nagy valószínűséggel brutális módon meggyilkolták.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szombaton közzétett állásfoglalása szerint nincs végső következtetés arra vonatkozóan, hogy ki áll Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása mögött.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium ezzel a The Washington Post című amerikai lap pénteki számában megjelent értesülésre reagált, amely szerint az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös, Mohammed bin Szalmán rendelte el a gyilkosságot.

Pénteken még sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem fűzött semmit a lap cikkéhez. Szombaton a Fehér Ház tudatta, hogy Donald Trump elnök beszélt az ügyben Gina Haspellel, a CIA főnökével és Mike Pompeo külügyminiszterrel, de hogy mire jutottak, arról semmilyen részletet nem közölt az elnöki hivatal.

A külügyminisztérium szombati nyilatkozatában igyekezett tompítani a CIA véleményét.

- mondta Heather Nauert külügyi szóvivő. Hozzátette, hogy a minisztérium tovább vizsgálódik más országokkal együttműködve az ügyben, miközben fenntartja a stratégiailag fontos kapcsolatot Szaúd-Arábiával.

Dzsamál Hasogdzsi Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Szombaton Trump is megszólalt a sajtónak, mielőtt Kaliforniába repült, hogy megszemlélje a tűzvész pusztítását.

- mondta az elnök.

A szaúdi ügyészség csütörtökön halálbüntetést kért öt vádlottra a Hasogdzsi meggyilkolásáról folyó rijádi büntetőperben. További tíz ember ül a vádlottak padján, viszont teljesen tisztára mosták az ügyben a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét.

Az 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki az Egyesült Államokban élt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a török menyasszonyával tervezett házasságkötéshez szükséges iratokat. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét - szintén előre megfontoltan - a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.