Megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

Buenos Aires, 2018. november 17. Az argentin haditengerészet által közzétett, dátum megjelölés nélküli kép egy német gyártmányú dízel-elektromos ARA San Juan tengeralattjáróról Buenos Aires közelében. A haditengerészet 2018. november 17-én bejelentette, hogy megtalálták a 44 fős személyzettel a fedélzetén 2017. november 15-én elsüllyedt argentin hajót. A jármű 800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban, az argentínai Valdés-félszigettel egy vonalban, a parttól 400 kilométerre. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót - tudatta az argentin haditengerészet szombaton. A tengeralattjáró 2017. november 15-én süllyedt el.
Vágólapra másolva!

A tengeralattjáró 800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban.

A tengeralattjárón 44 fős személyzet szolgált.

Megtalálása előtt két nappal volt eltűnésének első évfordulója, és a legénység hozzátartozói gyászszertartással emlékeztek az áldozatokra.

A San Juan visszatérőben volt Mar del Plata-i támaszpontjára, amikor elvesztették vele a kapcsolatot.

A kutatásban kezdetben 18 ország vett részt,

de tavaly év végén felhagytak vele, az argentin haditengerészet egyedül folytatta a munkát, majd végül kibérelték a célra az Ocean Infinityt. Az amerikai cég az argentin álammal kötött megállapodása szerint 7,5 millió dollárt kap, ha megtalálja a tengeralattjárót.

Már csak két nap volt hátra a határidőig,

hogy az Ocean Infinity is felhagyjon a kutatással, amikor a hajó talált egy ismeretlen nagy tárgyat a tenger fenekén. Leengedték egy robot-tengeralattjárót, amelynek kameráin keresztül azonosítani tudták a San Juant.

A német gyártmányú dízel-elektromos tengeralattjárót a nyolcvanas évek közepén állították szolgálatba, majd 2008 és 2014 között felújították. A felújítás során áttervezték:

félbevágták, és kicserélték a motorjait és az akkumulátorait.

Szakértők szerint az áttervezés mindig kockázatos, ha különböző gyártók berendezéseit akarják beépíteni, és a kettévágást nagyon pontosan kell végezni, mert a legapróbb hiba rontani tudja a jármű biztonságosságát.

Az argentin haditengerészet által közzétett, dátum megjelölés nélküli kép egy német gyártmányú dízel-elektromos ARA San Juan tengeralattjáróról Buenos Aires közelében. Forrás: MTI/AP/Argentin haditengerészet/-

A San Juan eltűnése előtt a kapitány beszámolt arról, hogy probléma merült fel az egyik akkumulátorkamrában. Víz ömlött be a hajó légszívóján keresztül, miközben éppen zajlott az akkumulátorok töltése.

A víz a szellőztetőrendszeren keresztül folyt be a hajóorrba, az ott lévő egyik akkumulátorrekeszbe, ahol a csatlakozókon rövidzárlatot és tüzet okozott,

de azt eloltották. A probléma jelentése után kapott parancsot arra a kapitány, hogy térjen vissza a fővárostól 400 kilométerre délre lévő Mar del Plata-i támaszpontjára. Hogy később mi történt, azt még nem tudni, valószínűleg történt egy robbanás a járművön, amely az akkumulátorprobléma okozta hidrogénkoncentráció miatt következett be.