Nem tudják felhozni az elsüllyedt tengeralattjárót

2018. november 17. Az argentin haditengerészet által 2018. november 17-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép az egy éve elsüllyedt ARA San Juan tengeralattjáró maradványairól az Atlanti-óceán mélyén. A haditengerészet ezen a napon jelentette be, hogy megtalálták a 44 fős személyzettel a fedélzetén 2017. november 15-én elsüllyedt argentin hajót. A jármű 800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban, az argentínai Valdés-félszigettel egy vonalban, a parttól 400 kilométerre. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Argentína nem tudja felszínre hozni saját erejéből az egy éve elsüllyedt tengeralattjáróját, nincsenek hozzá megfelelő eszközei - közölte szombaton az ország védelmi minisztere.
Vágólapra másolva!

Bejelentése keserű dühöt váltott ki a San Juan nevű tengeralattjárón halálát lelt 44 fős legénység rokonaiból, akik a megtalálása előtt két nappal - az eltűnés első évfordulóján - gyászszertartással emlékeztek szeretteikre, és akik követelik, hogy emeljék a járművet a felszínre.

Oscar Aguad argentin védelmi miniszter Forrás: MTI/EPA/EFE/Marina Guillen

Oscar Aguad védelmi miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy

Argentínának nincs olyan korszerű technológiája, amellyel ki tudná szabadítani az óceánfenékbe ágyazódott tengeralattjárót.

Az argentin haditengerészet által közreadott kép az egy éve elsüllyedt ARA San Juan tengeralattjáró maradványairól az Atlanti-óceán mélyén. Forrás: MTI/EPA/Argentin haditengerészet/-

A pontosított adat szerint nem 800, hanem

907 méter mélyen fekszika San Juan az Atlanti-óceán mélyén

a Valdés-félszigettel egy vonalban, a parttól 400 kilométerre.