Brexit: Reális az esélye a magyar célkitűzések teljesülésének

SZIJJÁRTÓ Péter; ABELA, Carmelo
Brüsszel, 2018. november 19. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Carmelo Abela máltai külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélget az EU-tagországok külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2018. november 19-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint a magyar kormány négy fontos célt tűzött ki a brexit kapcsán és jelen állás szerint reális esélye van arra, hogy el is érjék azokat.
Vágólapra másolva!

A helyzet jelenlegi állása szerint reális esély van a magyar célkitűzések teljesülésére az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának folyamatában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bennmaradó tagállamok szakminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását követően.

Carmelo Abela máltai külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélget az EU-tagországok külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2018. november 19-én Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kkm/Mitko Sztojcsev

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a kormánynak négy fontos célja volt a brexit folyamatában:

  • a tisztességes megállapodás tető alá hozása a kilépés feltételeiről,
  • a szoros gazdasági kapcsolatok megőrzése,
  • az együttműködés fenntartása a biztonság terén,
  • illetve a szigetországban élő magyar állampolgárok szerzett jogainak garantálása.

A jelenlegi állás szerint ezen célkitűzések teljesülésének reális esélye van. A miniszter elmondta, hogy sajnálják a britek távozását, de erről kizárólag az ország lakosai jogosultak dönteni, így ezt nem is kívánják kommentálni.