Kétharmados többséggel győzhet a Fidesz az EP-választásokon

ORBÁN Viktor, október 23. megemlékezés, Terror Háza, 2018
Budapest, 2018. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Tovább növelheti képviselői számát a Fidesz-KDNP a strasbourgi Európai Parlamentben (EP). A jelenlegi 12 helyett 14-15 képviselője is lehet a magyar kormánypártoknak. Ezzel a Fidesz az unió második legsikeresebb pártjává léphet elő. Az LMP, a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom be sem jutna az EP-be, a Liberálisokat már nem is mérik.
Vágólapra másolva!

A legmérvadóbb brüsszeli liberális lap, a Politico közölt mandátumbecsléseket az Európai Parlament várható összetételéről.

Az Európai Parlament strasbourgi épülete Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A legfrissebb, november 12-i becslés értelmében Magyarországon tarolna a Fidesz-KDNP pártszövetség.

Ennek alapján a Fidesz-KDNP 54,2 százalékot,

a Jobbik 15,8 százalékot, az MSZP 9,65 százalékot, míg a Gyurcsány-féle DK 7,57 százalékot kapna, amennyiben a választási részvétel megegyezne a 2014-essel, azzal pontosan 28,97 százalék lenne.

Az LMP, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Mi Hazánk Mozgalom be sem jutna az EP-be, a Liberálisokat már nem is mérik.

Mandátumban ez a következőképpen nézne ki:

  • Fidesz-KDNP: 14 EP-képviselő
  • Jobbik: 4 EP-képviselő
  • MSZP: 2 EP-képviselő
  • DK: 1 EP-képviselő

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz ismét kétharmadot szerezne, hiszen a Magyarország számára fenntartott 21 helyből 14-et szerezne meg.

A Politico november 8-i becslése még ennél is nagyobb Fidesz-fölényt mért:

  • Fidesz-KDNP: 15 EP-képviselő (56,93 százalék)
  • Jobbik: 3 EP-képviselő (13,61 százalék)
  • MSZP: 2 EP-képviselő (9,91 százalék)
  • DK: 1 EP-képviselő (6,95 százalék)

Érdekességként megjegyezendő, hogy a brüsszeli liberális elit kedvenc lapja

A kamupártnak egyébként Jávor Benedek személyében jelenleg van egy EP-képviselője. Jávor a Zöldek frakciójában ül, együtt a Soros-Sargentini jelentés megfogalmazójával, a holland származású Judith Sargentinivel.

Jelenleg a következőképpen oszlik meg az Európai Parlamentben a magyarországi mandátumok száma:

  • Fidesz-KDNP: 12 EP-képviselő
  • Jobbik: 3 EP-képviselő
  • MSZP: 2 EP-képviselő
  • DK: 2 EP-képviselő
  • Együtt-PM: 1 EP-képviselő
  • LMP: 1 EP-képviselő

A kormánypártok tehát 2-3 fővel növelhetik a mandátumaik számát.

Gyurcsány pártjának feleződne a mandátumszáma, azaz a jelenlegi két fő helyett csupán egy személyt juttathatnának Strasbourgba.

A Politico által készített becslés alapján

az EP-választásokat követően Fidesz-KDNP lenne az Európai Unió második legerősebb pártja,

ennél jobb eredményt csak a máltai Munkáspárt érne el (62,06 százalék-4 mandátum).

Természetesen nem szeretném lebecsülni a rohamléptekben fejlődő, turisztikai attrakciókban bővelkedő Máltát, de mégis csak egy 400 ezer lakosú szigetről van szó.

Az Európai Néppárton (EPP) belül egyértelműen a Fidesz érné el a legjobb eredményt,

ezzel a centrista-konzervatív pártszövetség legerősebb politikai tömörülése maradhatna. (2014-ben is a magyar kormánypártok teljesítettek legjobban az EPP-pártcsaládban, ez akkor 51,48%-ot jelentett.)

A magyarországi közvélemény-kutatók is elsöprő Fidesz-győzelemmel számolnak, a Nézőpont Intézet szerint 13 mandátumot szereznének a magyar kormánypártok.

A felmérésre 2018. október 10-29. között került sor, 2000 fő megkérdezésével.

A bevándorláspártiak és a bevándorlásellenesek között zajlik a csata

A májusi európai parlamenti választásoknak az a legfőbb tétje, hogy

A migránspárti erőknek az első számú vezetője Emmanuel Macron francia államfő, a szárnysegédje pedig Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) nevű EP-csoport frakcióvezetője.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Etienne Laurent

Ők az európai és a francia adófizetők pénzén közösen fognak kampányolni.

A becslések alapján az ALDE csoport a harmadik legtöbb mandátummal rendelkező EP-frakció lehet, míg a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt lenne az első.

Az illegális migráció ellen fellépő, a határvédelem fontosságát hangsúlyozó és

az európai emberek biztonságának a megteremtését szorgalmazó erők fővezére egyértelműen Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Ahogy az Origo arról beszámolt, Macron adminisztrációja propagandafilmet készített, amelyben a májusi uniós választásokra hívja fel a szavazók figyelmét.

A migráció, a környezetvédelem, a munkahelyek (Franciaországban rekordmagas a munkanélküliség) és Európa jövője a négy kérdés.

Az egyértelműen migrációpárti és megmosolyogtatóan demagóg filmben Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel szemben próbálja Macron kormánya a saját politikáját bizonygatni.

A filmet számos kritika érte Franciaországban, a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfőt ugyanis azzal vádolják, hogy közpénzen, kormányzati hirdetésnek álcázva kampányol saját pártjának az európai parlamenti választásokra.

Macronnak egyáltalán nem lesz könnyű dolga az EP-választási kampányban, mert a felmérések értelmében

ő az Ötödik Francia Köztársaság legnépszerűtlenebb államfője.

A Politico becslése alapján a francia kormánypárt, Macron Köztársaság Lendületben (LREM) nevű liberális mozgalma és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) nagyjából fej-fej mellett végezne, ha a napokban tartanák az európai parlamenti választásokat, és a 2014-es részvételi arány érvényesülne.

Sőt, a felmérés értelmében Le Pen pártja a vezetést is átvette. Az RN ugyanis 20,19 százalékon áll, míg a LREM csak 19,62 százalékot kapna.

Mindkét párt 19 főt küldhetne Strasbourgba.

A liberálisok tehát érzik a vesztüket, ezért már óriásplakátokon uszítanak Orbán Viktor ellen.

Az ötlet a szélsőségesen bevándorláspárti, ultraliberális és magyarellenes Guy Verhofstadt frakcióvezetőtől származik.

Guy Verhofstadt Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A plakátkaravánt Brüsszelben már több helyen kiállították.

Várhatóan Budapestre is elhozzák majd a gyűlöletkeltésre és megbélyegzésre alkalmas plakátokat.

Macron és Verhofstadt magyarországi hivatalos szövetségeseinek a Liberálisok és a Momentum számítanak, de ők pontosan nulla főt fognak delegálni az Európai Parlamentbe.

Ennek alapján kimondhatjuk, hogy a bevándorláspárti erők már megbuktak hazánkban. Májusban majd Európa-szinten is ez várhat rájuk.