Újabb halottja van a Macron elleni tüntetéseknek

Vágólapra másolva!
A francia kormány nem hajlandó enyhíteni a terheken, nem csökkentik a dízel árát, ellenben bejelentették: elítélik az üzemanyagadó emelése ellen negyedik napja tartó tüntetések radikalizálódását, az útblokádok emelését és üzemanyagraktárak elfoglalását. Egy úttorlasznál megsérült motoros belehalt sérüléseibe, ő a második halálos áldozat – közölte az este Laurent Nunez belügyi államtitkár a BFM hírtévében.
Vágólapra másolva!

A 36 éves férfi egy délkelet-franciaországi úton hétfőn motorjával visszafordult egy úttorlasznál, és a szembejövő teherautónak hajtott, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol kedden meghalt. A baleset körülményeit vizsgálja a rendőrség.

„Láthatjuk, hogy mára teljesen eldurvult a tüntetés, amely szombaton lényegében még jó hangulatú volt. Jól látjuk, hogy a követelések, amelyek nem is összefüggőek, radikalizálódnak és nagyon különbözőek” – védekezett Christophe Castaner egykori szocialista politikus, jelenlegi belügyminiszter a France2 közszolgálati televízióban.

A negyedik napja országszerte tartó megmozdulásoknak a belügyminiszteri összesítés szerint eddig két halálos áldozata és 530 sérültje van, közülük 17 súlyos. A rendőrség hétfőn megkezdte az elfoglalt üzemanyagraktárak felszabadítását, és jelezte, hogy a rendőri fellépések kedden is folytatódnak.

Castaner elmondta: éjszaka vasgolyókkal dobáltak meg rendőröket egy bevásárlóközpontnál, amikor a bejáratot elbarikádozó, rudakkal és Molotov-koktélokkal felszerelkezett embereket távolítottak el. Az észak-franciaországi Caennál pedig könnygázzal oszlatták szét azokat a tüntetőket, akik barikádot építettek a város mentén, négy embert bevittek.

A France Infoban a gazdasági miniszter arról beszélt, hogy kizárt, hogy a kormány „gesztust” tenne a tüntetők követeléseinek kielégítésére. Cinikusan így fogalmazott: „egy cent ide, két cent oda” nem enyhítené a tiltakozók dühét. Vagyis, nem csökkentik a dízel árát.

„Tudjuk, hogy területi különbségek vannak, franciák milliói rettegnek a leszakadástól” – mondta Bruno Le Maire gazdasági miniszter. „De én nem hiszek a gesztusokban, én a határozott politikában és abban hiszek, hogy eredményeket érünk el a franciák számára. Mit jelentene egy gesztus? Azt, hogy egy centet adunk ide, kettőt meg oda? Azt gondolja, hogy ez kielégítené a franciákat, akik aggódnak, dühösek és tiltakoznak?”

A felháborodott autósok által néhány hete az interneten indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalmához tartozók kedden is folytatták forgalomlassító és útlezáró akcióikat az üzemanyag környezetvédelmi adójának január 1-jétől tervezett emelése ellen, elsősorban Bretagne-ban, a keleti országrészben és a dél-franciaországi Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban.

A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, spontán módon, a közösségi oldalakon szervezett, a franciák háromnegyede által támogatott megmozdulás szombaton kezdődött, aznap csaknem 290 ezren tiltakoztak országszerte, de több tízezren azóta is tüntetnek.

Megszülettek az első ítéletek is a szombati gázolások és incidensek miatt: egy 32 éves férfit négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek mások életének veszélyeztetése és a forgalom akadályozása vádjával, amiért társaival élőláncot alkotott egy autópályán, a vádlottak többsége felfüggesztett börtönt kapott.

A Le Parisien című napilap értesülése szerint szombaton négy embert őrizetbe vettek a terrorelhárítók, miután a gyanúsítottak merényletet terveztek a tüntetőket biztosító rendőri erők ellen.

Emmanuel Macron, a magát bevándorláspártinak nevező francia elnök Belgiumban van, kedden éppen a muszlim terrorizmus európai bölcsőjének tartott Molenbeekben járt, és arról beszélt, nem csak árnyoldala van Molenbeeknek. Azt is mondta, hogy még nem jött el az ideje, hogy a tiltakozóknak válaszoljon.

Szombaton egyébként a múlt hetinél is nagyobb tiltakozás várható.