Szlovákia sem támogatja a Soros-féle migránspaktumot

Peter Pellegrini, Szlovákia, szlovák miniszterelnök
Slovakia's Prime Minister Peter Pellegrini arrives at the Felsenreitschule prior to their informal dinner as part of the EU Informal Summit of Heads of State or Government in Salzburg, Austria on September 19, 2018. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Korábban már több ország is jelezte, hogy semmiképpen sem fogja támogatni a Soros-paktumot, azaz az ENSZ migrációs egyezményét. Ehhez a csoporthoz társult most Szlovákia is. 
Vágólapra másolva!

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök vasárnap Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcs után nyilatkozott elutasítóan a Soros-féle migrációs paktumról.

Amennyiben az egyezményről Marrákesben rendezett decemberi találkozón való részvétel egyet jelentene az egyezményhez való automatikus csatlakozással, akkor

Szlovákia semmilyen szinten nem vesz részt azon

- idézte Pellegrinit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök Forrás: AFP/Joe Klamar

A szlovák kormányfő határozottan kijelntette, hogy

- és hangsúlyozta, hogy hazája semmiképpen sem hagyja jóvá az egyezményt. Kiemelte továbbá, hogy igenis van különbség a legális és az illegális migráció között és

a gazdasági migrációt illegálisnak, károsnak és biztonsági kockázatnak tartja.

A migrációs egyezmény a pozsonyi parlament kedden kezdődő ülésén is napirenden lesz, egy azt elutasító határozat formájában. Egy ilyen értelmű határozat elfogadását a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és két ellenzéki párt kezdeményezte elsőként, és annak támogatóihoz a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) is csatlakozott. A szlovák kormánykoalícióból csak annak harmadik pártja, a Bugár Béla vezette Most-Híd támogatja az ENSZ egyezményt. A paktumot elutasító határozattervezetet ezen a héten hagyta jóvá a törvényhozás külügyi bizottsága.

Pellegrini bejelentése először tette egyértelművé Pozsonynak az ENSZ-egyezménnyel szembeni álláspontját.

Korábban Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter - aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki posztját is betöltötte - többször megvédte az egyezményt, és lemondását is kilátásba helyezte, ha a marrákesi találkozón Szlovákia nem vesz részt. Helyi megfigyelők szerint Pellegrini nem akart egyenesen szembemenni külügyminiszterével, Miroslav Lajcákkal, akinek a nevét többször is a kormánypárt lehetséges államfőjelöltjeként emlegette a pozsonyi sajtó. Lajcák egyelőre nem reagált Pellegrini bejelentésére.

A szlovák kormányfő azonban ezzel kapcsolatban a sajtónak azt mondta: a döntésről tájékoztatta a külügyminisztert, aki azt tudomásul vette. A pozsonyi sajtó a napokban meg nem erősített információkra hivatkozva azt írta: ha megüresedik a külügyminiszteri bársonyszék, azt a Smer elnöke, Robert Fico, korábbi kormányfő foglalhatná el, aki tavaszi kormányellenes tüntetések után kényszerült távozni posztjáról.

Szlovákia ezzel csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek már korábban kiléptek a tárgyalási folyamatból vagy visszautasították a legális és illegális migrációt összemosó tervezetet.

A héten az ausztrál miniszterelnök jelezte, hogy mivel a dokumentum elfogadása veszélyezteti hazája biztonságát, ezért nem fogja aláírni azt, tegnap pedig Lengyelország és Izrael tett ugyanígy. A fenti országokon kívül eddig az Egyesült Államok, Magyarország, Ausztria, Bulgária, Csehország állt fel a tárgyalóasztaltól, nem lenne túl nagy meglepetés, ha a lista rohamosan bővülne.