Újabb határátkelőket zártak le tüntetők Kárpátalján

Csap, 2018. november 26. Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án. Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel - magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával - nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat Ukrajnában használják. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
Csak gyalogosokat engednek át az Asztély-Beregsurány és az ukrán-szlovák Ungvárt-Felsőnémeti határátkelőkön, mivel tüntetők lezárták az utat az új ukrán vámszabályok ellen tiltakozva.
Vágólapra másolva!

A hatóságok azt javasolják az utazóknak, hogy a Mezőkaszonynál vagy Tiszaújlaknál lépjék át a magyar határt – adta hírül a mukachevo.net hírportál.

A tüntetők az úttesten autógumikat égetnek, akik pedig megpróbálnak átkelni a határon, visszafordítják őket.

Csak azokat engedik át, akik gyerekkel utaznak, orvoshoz vagy a reptérre mennek.

Gumiabroncsok égnek a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal előtt Ungváron Forrás: MTI/Nemes János

Változatlanul tovább tart a Csap-Záhony közúti határátkelő hétfő reggel, valamint a kisbereznai ukrán-szovák és az aknaszlatinai ukrán-román átkelőhelyek autós blokádja.

Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán Forrás: MTI/Nemes János

Miért tüntetnek?

Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel – magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba, és azokat Ukrajnában használják.

Hétfő délelőtt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója Ungváron találkozott az autós tüntetések vezetőivel.