Több mint 140 gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zéland partjainál - videó

elpusztult delfinek
Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium által közreadott kép partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinekről az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigeten, a Mason-öbölben 2018. november 25-én.
Vágólapra másolva!
Száznegyvenöt gömbölyűfejű delfin pusztult el a hétvégén Új-Zéland egy távoli partszakaszán az állatok tömeges partra vetődését követően.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) hétfői közlése szerint az Új-Zéland déli részén található Stewart-szigeten partra vetődött tengeri emlősöket egy közelben kempingező túrázó fedezte fel szombaton.
A DOC szerint

az állatok nagyjából fele már elpusztult, mire rájuk találtak, a többi példányt pedig kénytelenek voltak elaltatni.

Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium által közreadott kép partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinekről az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigeten, a Mason-öbölben 2018. november 25-én Forrás: MTI/EPA/Új-zélandi természetvédelmi minisztérium/-

- mondta Ren Leppens, a DOC helyi szakembere, aki szerint a terület elhagyatottsága, az emberhiány és az állatok rossz állapota miatt a legemberségesebb megoldás mellett döntöttek.

A tetemeket a parton hagyják, hadd végezze a természet a dolgát.

Az akár hatméteresre is megnövő gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz.
Az új-zélandi vizekben élő leggyakoribb cetfaj egyedei gyakran kerülnek hasonló helyzetbe, évente két-három alkalommal találnak partra vetődött "pilótabálnákat", az ok még nem teljesen ismert.

A gömbölyűfejű delfineken kívül még egy partra vetődött 15 méteres nagy ámbráscet és egy kis ámbráscet is elpusztult az Északi-sziget két különböző pontján szombaton.

Vasárnap pedig további tíz kis ámbráscetet fedeztek fel az Északi-sziget egy partszakaszán. Az állatok közül kettő elpusztult, a többit megpróbálják visszaterelni a nyílt vízbe. A DOC szerint Új-Zélandon viszonylag gyakran sodródnak partra a tengeri emlősök, nagyjából 85 ilyen incidens van évente, de az esetek többségében csak egy-egy példány vetődik partra.

Az okok nem teljesen ismertek, de közrejátszhat egyebek között betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők.