Egyszer már leszavazták, most újra napirenden a migránsvízum

Cagliari, bevándorlók
Migrants protect themselves from the cold with blankets as they wait to arrive in the port of Cagliari, Sardinia, on May 26, 2016 aboard the rescue ship "Aquarius", two day after their rescue off the Libyan coasts. - The Aquarius is a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders) which patrols to rescue migrants and refugees trying to reach Europe crossing the Mediterranean sea aboard rubber boats or old fishing boat. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Annak ellenére szavaz újra az Európai Parlament szakbizottsága a humanitárius vízumról, hogy egyszer már szabályszerű voksoláson leszavazták az ötletet, így ez az ügy elbukott – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Úgy látszik, hogy az Európai Unió vezetése addig akar erőltetni egy egyszer már elbukott elképzelést, ameddig át nem veri azt a voksolásra jogosultakon. Kovács István érdekesnek nevezte, hogy

a Sargentini-jelentés elfogadtatása érdekében átértelmezték a házszabályt, és nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat, amikor pedig nem tetsző eredmény született, akkor újra szavaztatnak.

Bevándorlók érkezése még 2016-ban Szardínia fővárosába, Cagliariba Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A humanitárius vízumról elmondta, hogy a külképviseleteken lehetne igényelni, a migránsokat pedig arra jogosítaná fel, hogy beléphessenek az Európai Unió területére, és ott adják be a menedékkérelmüket. Az igazgató szerint ebben az esetben azonban fennáll annak a veszélye, hogy

mire elbírálják a kérelmet, a bevándorló „felszívódik”.

Kovács István szerint jobb megoldás lenne valami olyasmi, amit Orbán Viktor miniszterelnök is javasolt 2016-ban, miszerint az unió területén kívül kellene hotspotokat vagy menekültügyi központokat létrehozni, és ezekben döntenének arról, ki jöhet Európába.