Négy év alatt 72 százalékkal nő az egészségügyi dolgozók bére

Kásler Miklós
Vágólapra másolva!
Nemcsak a kórházakat erősítik meg, hanem az egészségügyben dolgozók is jelentősen megemelik – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Kormánydöntés értelmében 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszámolt arról is, hogy a kormány elfogadta az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakításának koncepcióját, és az öt nemzeti egészségprogramot.

Kásler Miklós Fotó: Talán Csaba

Továbbá az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők béremeléséről döntött a kormány.

Négy év alatt négy lépcsőben emelik a béreket, ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent.

2019 júliusától 8 százalékkal, 2020 januárjában 14 százalékkal, majd az év novemberében ismét 20 százalékkal emelkedik a bérük, 2021-ben pedig újabb 30 százalékkal.

A béremelésre jövőre 14,1 milliárd, 2020-ban 79,4 milliárd forintot szán a kormány.

Az alapellátással kapcsolatban Kásler Miklós elmondta, az alapvetés az, hogy a diagnózis szülessen meg már a háziorvosnál, aki az ellátás során használhatja a többi szakvizsgáját, és az elképzelés szerint tevékenységüket járási szinten fogják majd össze.

A diagnózishoz szükséges eszközöket a háziorvosok megkapják, és elektronikus úton lehetőség lesz a leleteket továbbküldeni.

"Így nem a beteg utazik a kórházba, hanem a lelet" – mondta.

Kásler Miklós kiemelte, ezzel szorosan összefügg a sürgősségi ellátás átalakítása. Ezen a területen bevezetik az úgynevezett triázsrendszert, amelyben három-öt percen belül elbírálják, hogy milyen szintű ellátásra van szükség. Ennek megfelelően küldik a pácienst a végleges ellátási helyre, ahol az érdemi ellátást tíz percen belül el kell kezdeni.

Szintén bevezetnék a sürgősségi ellátásban az alapellátási egységet, mert a sürgősségi osztályokat felkeresők közül sokan nem sürgősségi ellátási formára szorulnak.