A szlovák parlament elutasította az ENSZ migrációs csomagját

Thessaloniki, Greece, Görögország, migránsok
Refuges, most of them Kurds, settled up a makeshift spot for sleeping in Aristotelous square in Thessaloniki city downtown, as they are waiting outside of the police station to be officially arrested and get their temporary official documents that allows them to travel within the European Union. Migrant flows are increased the past days in Thessaloniki city. They are mostly transferred via smugglers from the Greek Turkish borders. All the facilities for refugees in Thessaloniki are working over their capacity. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Elfogadta a szlovák parlament csütörtökön azt a határozatot, amelyben felszólítja a pozsonyi kormányt, hogy lépjen ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. A határozatról három napig vitatkoztak a szlovák parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az egyezményt elutasító határozatot a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak a képviselői terjesztették elő. A határozatot 90 igen szavazattal, 15 nem voks ellenében, 31 tartózkodás mellett, csaknem három napon át tartó vita után hagyta jóvá a 150 fős szlovák törvényhozás.

Az ENSZ-egyezményt a parlamenti képviselők túlnyomó többsége mellett a közvélemény is elutasítja, annak kérdése a kormánykoalíciót és az ellenzéket is megosztotta. Az ENSZ migrációs dokumentumát a Bugár Béla vezette koalíciós Most-Híd vegyes párt és az ellenzéki pártok néhány képviselője támogatja.

A most elfogadott parlamenti határozat kimondja:

az ENSZ migrációs egyezménye egy olyan ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával.

A határozatban felszólítják a kormányt, hogy utasítsa el a migrációs egyezményt, és tegyen lépéseket abban az irányban, hogy az ország kilépjen az egyezmény elfogadási folyamatából.

Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A határozat támogatói a parlamenti vita során leggyakrabban azt nehezményezték, hogy

az ENSZ-dokumentum pozitívumként kezeli a migrációt,

illetve kritikaként az is elhangzott, hogy az egyezmény kizárólag a migránsok jogaival foglalkozik. „A migráció a probléma, nem pedig a megoldás” – szögezte le az előbbivel kapcsolatban Lubos Blaha, a parlament európai ügyi bizottságának az Irány (Smer-SD) kormánypárt által jelölt elnöke.

A határozat elfogadását szinte egyidejűleg kezdeményezte két ellenzéki párt és a kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt, amelynek képviselői végül beadták az indítványt.

A támogatókhoz a vezető kormánypárt, a Robert Fico korábbi kormányfő vezette Irány is csatlakozott.

A pozsonyi parlament csak néhány nappal azután fogadta el a határozatot, hogy Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök bejelentette: országa semmiképpen sem fogja támogatni az ENSZ globális migrációs egyezményét, s ha az egyezményről Marrákesben rendezett decemberi találkozón való részvétel egyet jelentene az egyezményhez való automatikus csatlakozással, akkor Szlovákia semmilyen szinten nem vesz részt azon. A szlovák kormányfő vasárnapi bejelentése először tette egyértelművé Pozsonynak az ENSZ-egyezménnyel kapcsolatos álláspontját. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter – aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét is betöltötte – többször megvédte az egyezményt, és lemondását is kilátásba helyezte, ha a marrákesi találkozón Szlovákia nem vesz részt. Lajcák a parlamenti vita során is kiállt az egyezmény mellett.