Az ENSZ bevándorláspárti migrációs paktuma hivatkozási alappá válhat

Ceuta, 2018. július 26. Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlókat felügyel egy spanyol rendőrök, miután a migránsok Marokkóból átjutottak a határkerítésen a spanyol fennhatóságú Ceutába 2018. július 26-án. Hajnalban mintegy 400 migráns szökött át a határkerítésen a Gibraltári-szorosnál levő észak-afrikai spanyol enklávéba az emberáradatot feltartóztató spanyol és marokkói biztonsági erők igyekezete ellenére. Az illegális határátlépés során legkevesebb tizenkét spanyol polgárőr és öt határsértő megsebesült. (MTI/EPA/Reduan)
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szerint az ENSZ bevándorláspárti migrációs paktuma hivatkozási alappá válhat a világszervezet tagállamai számára.
Vágólapra másolva!

Janik Szabolcs az M1 műsorában azt mondta: nem példátlan, hogy – hasonló jogi konstrukcióban született –

ENSZ-határozatok egy idő után beépülnek a nemzetközi bíróságok ítélkezési gyakorlatába.

Európába igyekvő afrikai migránsok a spanyol-marokkói határon, Ceuta városánál Forrás: MTI/EPA/EFE/Reduan

Kiemelte: ehhez a dokumentum konszenzusos elfogadása szükséges, ezért nem meglepő, hogy

miután egyre több ország jelezte, hogy nem vesz részt a paktum aláírásában,

Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős biztos a jogi kötelezettség hiányára hivatkozva arra kérte a tagállamokat, gondolják át álláspontjukat.

– hangsúlyozta Janik Szabolcs.

Az ENSZ bevándorláspárti paktumának a jövő heti aláírását nem támogatja az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Ausztrália, Ausztria, Szlovákia, Belgium és Svájc.