Ukrajna Magyarország segítségét is kéri a határvédelem erősítésére

ukrán harckészültség
A Kercsi incidensben az oroszok által megszállt és lefoglalt három ukrán hadihajó a Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoros közelében 2018. november 26-án.
Vágólapra másolva!
A kercsi incidens óta Ukrajna átcsoportosította határszolgálatát, így a nyugati szomszédaitól kér segítséget a közös határszakasz védelmének megerősítésére.
Vágólapra másolva!

Petro Cihikal, az ukrán határőrség vezetője nyugati szomszédaihoz, Magyarországhoz, Szlovákiához, Lengyelországhoz és Romániához fordult azzal a kéréssel, hogy erősítsék meg a védelmet az Ukrajnával közös határszakasz náluk lévő oldalán. A november 25-i fekete-tengeri orosz támadás miatt ugyanis

a határőrséget át kellett átcsoportosítania a keleti és a déli országrészekbe,

így valamelyest meggyengült a védelme nyugati határain.

Cihikal ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió tagországaiból is beléphetnek viszont Ukrajnába olyan orosz vagy más állampolgárságú személyek, akik az orosz titkosszolgálatoknak dolgoznak.

Az oroszok által megszállt és lefoglalt három ukrán hadihajó a Kercsi-szoros közelében 2018. november 26-án Forrás: MTI/AP/-

Dmitro Huculjak, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy katonai hírszerzési információk szerint

az orosz katonai vezetés úgynevezett állandó harckészültséget rendelt el

a megszállt ukrajnai területeken lévő fegyveres erők 1. és 2. hadtestének alakulatainál.

A korábban kiadott eltávozási engedélyeket visszavonták, és "intenzíven folytatnak olyan intézkedéseket, amelyek általában aktív katonai cselekmények előkészületekor jellemzők, köztük az elsődleges állásokat további páncélos csoportokkal és tüzérséggel erősítették meg kétszeres mennyiségű lőszerrel ellátva őket". Ezzel egy időben

felerősödött az orosz katonai hírszerzés tevékenysége is az orosz-ukrán határ mentén.

Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának közlése szerint a hadiállapot – a rendkívüli állapot egy formájának – Ukrajna egy részében történt november 28-i bevezetése óta felerősödtek a támadások az ukrán fegyveres erők állásai ellen a Donyec-medencében.

Hétfő éjféltől kedd délig négy tűzszünetsértésről érkezett bejelentés a Donyec-medencéből, egy ukrán katona esett el, egy megsebesült a támadásokban – közölte Huculjak. A parancsnokság sajtószolgálatának reggeli jelentése szerint

az elmúlt napban összesen 14-szer nyitottak tüzet a "megszálló erők" az ukrán állásokra,

ebből négyszer a minszki megállapodásokban tiltott nehézfegyverekkel. Két ukrán katona sérült meg a harcokban, három "orosz megszálló" életét vesztette, három megsebesült. A DAN szakadár donyecki hírügynökség jelentése szerint az ukrán erők 17-szer sértették meg az elmúlt napban a tűzszünetet.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet, ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra, megsértve az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló kétoldalú megállapodást is.

Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve haladtak a Kercsi-szoros felé, amelyen az áthajózás engedélyköteles. Az oroszok szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán elnök előterjesztésére a parlament december 26-ig hadiállapotot vezetett be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.