Olaszország után Szlovákia is bejelentette, hogy nem lesz ott a migrációs csúcson

Peter Pellegrini, Szlovákia, szlovák miniszterelnök
Slovakia's Prime Minister Peter Pellegrini arrives at the Felsenreitschule prior to their informal dinner as part of the EU Informal Summit of Heads of State or Government in Salzburg, Austria on September 19, 2018. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Szlovákia elutasítja az ENSZ migrációs paktumát és nem képviselteti magát jövő a heti marrákesi csúcstalálkozón, ahol a bevándorláspárti országok várhatóan megszavazzák az egyezményt. A szlovák parlament még a múlt héten szavazta meg az ENSZ dokumentum elutasítását. Kedden Olaszország jelentette be, hogy az olasz kormányfő sem utazik el az észak-afrikai orszába. Közben a szlovák államfő bejelentette, hogy egyelőre nem fogadta el a szlovák külügyminiszter lemondását.
Vágólapra másolva!

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy kormánya elutasítja az ENSZ globális migrációs egyezményét, és nem képviselteti magát az annak elfogadásáról döntő decemberi marrákesi konferencián. Egyben felkérte a külügyminisztériumot, hogy állítsanak össze egy diplomáciai okmányt, melyben a paktummal kapcsolatos fenntartásaikat leírják, és amelyet megküldenek majd a marrákesi konferencia szervezőinek.

Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke Forrás: AFP/Joe Klamar

A pozsonyi törvényhozás a múlt héten nagy többséggel fogadta el az ENSZ migrációs egyezményét elutasító határozatát. Ebben felszólította a kormányt, hogy lépjen ki a migrációs csomag elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. A határozatban kimondták:

az ENSZ migrációs egyezménye egy olyan ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával.

A parlament ENSZ határozatát elutasító lépést követően lemondott Miroslav Lajcák külügyminiszter, aki korábban már jelezte, hogy leköszön, amennyiben Szlovákia nem vesz rész a marokkói csúcson.

Miroslav Lajcák, szlovák külügyminiszter. Forrás: wikipedia

Ennek ellenére továbbra sem véglegesedett, hogy Lajcák valóban távozik-e tisztségéből, ugyanis Peter Pellegrini - aki szerette volna miniszterét maradásra bírni - felkérte Andrej Kiska államfőt, hogy ne fogadja el Lajcák lemondását.

Friss:

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök szerdán bejelentette, hogy egyelőre nem fogadta el Miroslav Lajcák külügyminiszter lemondását. Mint fogalmazott,

további időre van szüksége a döntése meghozatalához, tekintettel azokra az információkra, amelyeket kapott.

Hogy mik ezek az információk, azt nem pontosította.

Andrej Kiska, szlovák államfő. Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Kiska továbbra is úgy gondolja, hogy a pozsonyi külügyminisztériumot egy Lajcákhoz hasonló, világformátumú diplomatának kellene vezetnie.