Minden eddiginél brutálisabb Macron-ellenes lázadásra számítanak Párizsban

A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők egy égő barikád körül a párizsi Champs-Elysées sugárút közelében
Vágólapra másolva!
Hiába futamodott meg Emmanuel Macron, és vonta vissza az üzemanyag adójának emeléséről szóló javaslatot, az indulatok nem csitulnak Franciaországban, és szombatra egy minden eddiginél nagyobb és erőszakosabb tüntetésre számítanak a szakértők Párizsban. Tizenöt harckocsit előkészítettek a szombati tüntetésre, ha esetleg máshogy nem tudnák kezelni a rendőrök a helyzetet. Nyugodtan kijelenthető, hogy a korábbi, az adóemelés miatt elindult tüntetéshullám egyértelműen átfordult egy Macron-elleni, Macron távozását követelő demonstrációba, amely már a dilettáns gazdaságpolitikának, a megszorításoknak és magának a személyiségnek szól. Az elnök népszerűsége mélyponton van, azonban nem most került lejtőre, számos botrány előzte meg a mostani tüntetéshullámot.
Vágólapra másolva!

Az üzemanyag-áremelés miatt indult a tüntetés, de mára Macron-ellenes lázadás lett belőle

Jóllehet a múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány, eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének, bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti,

a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést fogalmaznak meg, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők egy égő barikád körül a párizsi Champs-Élysées sugárút közelében Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Tehát a korábbi, az adó emelése miatt tartott tüntetés mára nyíltan egy, a Macron személye elleni tüntetéssé fordult át.

Ez érthető, hiszen Macron népszerűségi indexe soha nem látott mélységben van.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Emmanuel Macron népszerűségi mutatója decemberben 23 százalékra csökkent, s ezzel elődje, a szocialista Francois Hollande-nak a megválasztása utáni ugyanezen időszakban mért tetszési mutatója alá süllyedt.

Ez a középosztály lázadása, mivel nem javul az emberek életszínvonala

A francia tüntetéseken a középosztály lázad, mivel úgy véli, hogy a 2008-as világválság óta nem nő megfelelően az életszínvonala

– mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

Párizs, 2018. december 1. A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők által felgyújtott útakadály ég Párizsban 2018. december 1-jén. A sárgamellényeseknek ez a harmadik nagy tüntetése, november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyszíneken az ország útjain Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Egy mérsékeltebb tüntető is megerősítette a fentieket, amikor kifejtette:

– hangsúlyozta a tüntető.

„Több ízben megpróbáltunk, a társaink fenyegetései ellenére konzultálni a politikai vezetőkkel, ünnepélyesen megkértük a köztársasági elnököt, hogy fogadjon minket, megkértük a miniszterelnököt is. Mostanáig semmi válasz.

Olyannyira elfajult a helyzet, hogy a köztársasági elnök számára egyetlen megoldás, hogy káoszba taszítja az országot” – fogalmazott a sárgamellényes szóvivő.

Minden eddiginél nagyobb készültség előzi meg a holnapi tüntetést

A hatóságok minden eddiginél nagyobb erőszaktól tartanak a szombati tüntetésen, így komoly előkészületek folynak a holnapi demonstráció kezelésére.

Ahogy azt korábban megírtuk 15 páncélozott harckocsit készít elő a francia csendőrség a szombatra meghirdetett tüntetésre,

erre utoljára 13 évvel ezelőtt volt példa, akkor a Párizs melletti migránsgettóban, Seine-Saint-Denisben vetették be a járműveket a lázadó migránsok ellen. A polgárháborús állapotokat idéző helyzet akkor három hétig tartott, és több halottja is volt.

A csendőrség hivatalos lapjában megjelent információ szerint a harckocsik bevetésére kizárólag a miniszterelnök vagy a párizsi prefeketus parancsára kerülhet sor, abban az esetben, ha más megoldás már nem lenne a tömeg feloszlatására. A négykerék-meghajtású, 13 tonnás páncélautók egyszerre 13 csendőrt tudnak szállítani, képesek arra, hogy barikádokat, utcai akadályokat semmisítsenek meg.
A csendőrség teljes állományát mozgósítják december 8-án, senki nem vehet ki pihenőnapot, és a tartalékosokat is berendelték.

Szombaton a legjelentősebb múzeumok, a Louvre, az d'Orsay, a Pompidou központ zárva lesznek, nem látogatható az Eiffel-torony, elmarad az előadás az Operában. Több sporteseményt is lemondtak, nem lesznek focimeccsek, a leghíresebb áruházak (La Fayette, Printemps) és a Champs-Élysées nagy üzletei zárva lesznek, a belvárosi üzletek kirakatait pedig elbarikádozták.

Készenlét Párizsban Forrás: AFP/Alain Jocard

Ezzel összefüggésben jelentette be a francia rendőrszakszervezet vezetője, Yves Lefebvre az BFM hírtelevízóban,

hogy rendbontás esetén a rendőrök fegyvert fognak használni, ez pedig nem jelenthet mást, mint azt, hogy a rendőrök tűzparancsot kapnak.

Számos túlkapás történt, nem voltak megfelelően felkészülve a rendőrök

Döbbenetes felvételek láttak napvilágot, ahogy brutálisan verik a rendőrök a tüntetőket, sőt, majdnem halálra rugdostak egy tüntetőt a rendőrök Párizsban. Ráadásul a francia sajtó szerint a rendőrség és a belügyminisztérium hibái vezettek ahhoz, hogy a sárgamellényesek tüntetését kihasználva bűnözők egész Párizsban gyújtogattak és fosztogattak, ennek oka többek között az lehet, hogy egyszerűen túl kevés rendőrt vezényeltek az utcákra, és azok is egész nap szolgálatban voltak étlen-szomjan.

A múlt szombati tüntetés után a prefektúra összesítése szerint a zavargásokban 110-en megsérültek, köztük 17 rendőr. A hivatalos tájékoztatás szerint 287 embert előállították, szemben az azt megelőző tiltakozónappal, amikor 103 szélsőségest vettek őrizetbe, és 24 volt a sérültek száma.

Párizs, 2018. december 1. Rendőrök vízágyúkkal oszlatják a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetőket a párizsi Champs-Élysées sugárúton 2018. december 1-jén Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A tűzoltók szerint csaknem 190 helyen voltak nagyobb tüzek a belvárosban, hat épület pedig gyakorlatilag leégett. Több rendőri szakszervezet is rendkívüli állapot kihirdetését kérte a kormánytól a további zavargások megakadályozására.

Olyannyira eldurvult a helyzet, hogy több rendőrségi szakszervet a rendkívül állapot bevezetését kérte.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere állami segítséget követel a párizsi boltosoknak, hogy többmilliós kárukat enyhítsék.

Macron botrányt botrányra halmozott az elmúlt időszakban

Macron népszerűségcsökkenéséért keményen megdolgozott, hiszen számos botrány lengte körbe.

Először a testőrparancsnoka, Alexandre Benalla miatt szorult magyarázkodásra, aki egy május 1-jei diáktüntetésen brutálisan földre tepert egy nőt, és bántalmazott egy férfit is.

A férfi ellen a felvétel kiszivárgását követően vádat emeltek, és távoznia kellett a pozíciójából. Később Macronnak egy sajtótájékoztatón kellett cáfolnia, hogy a férfi nem a szeretője.

Íme a szadista testőrparancsnok verekedéséről a videó:

Ezt követően Macron azzal ásta tovább, a már így is jelentősen gyengülő népszerűségét, hogy kiderült, hogy egy francia gyarmatra – a karib-tengeri Kis-Antillák szigetcsoport részét képező Szent Márton (Saint-Martin) és Guadeloupe szigetekre – történő látogatása során félmeztelen, fekete férfiakat ölelgetett, akik közül az egyik trágárul mutogatott is a képen.

A jobboldali, fehér felsőt viselő férfiról pedig a Le Figaro kiderítette, hogy büntetett előéletű, korábban rablásért ült börtönben. Azaz, a korábban egy francia egyetemistával példátlanul nagyképűen viselkedő elnök egy bűnözőt ölelgetett.

Nem nehéz elképzelni, hogy az egyre reménytelenebb helyzetben levő francia alsó-középosztály, a külvárosok lakói, a munkahelyére való eljutásért naponta gyakran 100 kilométert utazó, általa lenézett, keményen dolgozó emberek mire gondolhattak, amikor újra és újra szembesültek a luxuselnök gazdagokat támogató döntéseivel és botrányos életvitelével. A vagyonadót eltörölte, a nyugdíjasokat megadóztatta, emeli a gáz és az áram árát, újabb pénzt költ a bevándorlókra. Ebből lett elegük a lázadóknak.