Fokozódó konfliktus: 104 hajót tartóztatnak fel az oroszok

2018.12.10. 14:43

Oroszországnak nincs joga arra, hogy megakadályozza a Kercsi-szoroson való áthaladást, mégis rendelkezik az ukrán hajók felett, és naponta csak néhányat enged át - közölte Oleh Szlobogyan, az ukrán határőrszolgálat parancsnokának tanácsadója.

A tisztségviselő szavai szerint az orosz kikötőkbe tartó hajók akadálytalanul közlekedhetnek a szoroson keresztül.

Szlobogyan szerint ily módon próbál Oroszország politikai és gazdasági nyomást gyakorolni Ukrajnára, holott - mint mondta - nincs semmilyen joga arra, hogy szabályozza a Kercsi-szoroson való áthaladást.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Álcaruhás ukrán tüzérek az észak-ukrajnai Csernyihivi területen levő Honcsarivszke támaszpontonForrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet - ráadásul nemzetközi vizeken. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak.

Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette, és Ukrajna tíz megyéjében 30 napra - december 26-ig - hadiállapotot vezettek be, ami a rendkívüli állapot egy formája.