Újabb brüsszeli csalás: megszavazták a migránsvízumot

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament keddi, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
Vágólapra másolva!

A határozatról november közepén már szavaztak az EP plenáris ülésén, akkor nem kapott abszolút többséget a javaslat. A jelentéstevő azonban technikai hibákra hivatkozva új voksolást kért. A parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete másnap úgy döntött, hogy visszaküldi a témát az illetékes bizottságnak, amely ismét szavazásra bocsátotta az elképzelést.

Fideszes néppárti EP-képviselők szerint ez az eljárás jogellenes.

A keddi szavazáson 429 támogató, 194 elutasító és 41 tartózkodás mellett elfogadott határozatban az EP-képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérők legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására. Olyan humanitárius célú vízumot hozna létre, amely

lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein, ha belépésük egyedüli célja a menekültstátusz kérése.

A vízummal az úti dokumentumot kiállító tagállam területére lehetne belépni, kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából.

A humanitárius vízum kiadásának lehetőségére jelenleg több tagállami program létezik, de nincs egységes jogi keret a közösségi jogban. Az EP-képviselők azért szeretnék a közös jogi keret létrehozását, mert az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy

a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására

az EU-n kívüli államok azon polgárai számára, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek.

A határozat hangsúlyozza, hogy sürgősen szükség van biztonságos és legális beutazási lehetőségekre az unióba, amelyek egyikének a humanitárius vízumnak kell lennie. Felhívja a figyelmet arra, hogy a humanitárius vízum új eszköze annak biztosítását kell céloznia, hogy a menedékkérők és a humanitárius védelemre szoruló személyek számára biztonságos utazást tegyenek lehetővé Európába, ahol kérelmeiket feldolgozzák.

Az EP folytatta az ámokfutást

Az Európai Palament bevándorláspárti többsége ma folytatta ámokfutását, amikor nagy többséggel elfogadta a humanitárius vízumokról szóló López Aguilar-jelentést - áll a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának közleményében. A magyar kormánypárti képviselők a javaslat ellen szavaztak.

A mai döntés azért veszélyes, mert kiveszi a tagállamok kezéből a döntés jogát, és közvetlenül, gyorsítottan szállítaná a bevándorlókat az Unió területére.

A jövő évi európai parlamenti választás tétje az, hogy lesz-e a mostani bevándorláspárti testület helyett egy olyan bevándorlást ellenző többség, ami megakadályozza a javaslat megvalósulását - írja a közlemény.