Az európaiak nagy többsége nem kér a migránsokból

2018.12.11. 18:47

A Pew Research Center amerikai kutatóintézet legfrissebb felmérése szerint világszerte kisebbségben vannak azok, akik határozottan pártolják a migrációt. Úgy tűnik, emberek millióinak ellenőrizetlen beengedése végül mégiscsak felelőtlen döntésnek bizonyult.

Világszerte rengetegen ellenzik a migrációt – ezzel a címmel közölt hétfőn egy kutatást az Pew Research Center, amelyben 27 állam bevándorláshoz való viszonyát vizsgálták.

A kutatást a 888.hu szemlézte.

Migránsok GörögországbanForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A felmérésben kimutatták:

ahogy nő a migránsok nemzetközi mozgásának mértéke, úgy ábrándulnak ki az emberek egyre inkább a bevándorlás pártolásából.

Más szavakkal: Európa nem akar több migránst.Mint az alábbi grafikán is látható, tíz olyan európai uniós tagállam van, ahol a megkérdezettek 51 százaléka szerint nem kellene országukba több migránst beengedni.

A nagyvilágban az átlag 45 százalék.

Külön érdekesség, hogy e tíz EU-tagállam között Magyarország és Lengyelország mellett olyan nemzeteket is találni, mint Németország vagy Svédország, amely a migrációs válság idején következetesen a nyitott kapuk bevándorláspolitikája mellett érveltek.

Az viszont kevésbé meglepő, hogy Görögországot és Spanyolországot is megtalálhatjuk ezen a listán, hiszen az elmúlt években a görögöket sújtotta leginkább az illegális bevándorlás, de idéntől „hála" a Pedro Sánchez vezette migránspárti, baloldali kormánynak, a spanyolok is ilyen problémákkal küszködnek.

Forrás: 888.hu

35 százalékra tehető azon válaszadók aránya, akik a migráció jelenlegi mértékével elégedettek, és mindössze 10 százalékot tesz ki a válaszadók azon része, akik a jelenleginél több migránst szeretnének látni hazájukban.

Érdemes leszögezni azonban, hogy ez a tendencia nem csak az európai országokban figyelhető meg.

Izraelben a bevándorlásellenesek tábora 73 százalékra rúg,

míg az azt pártolók (tehát a jelenlegi mértékkel elégedettek, vagy több bevándorlót akarók) összesen 24 százalékot tesznek ki. 

Japánban a legtöbben nem változtatnának a bevándorlás jelenlegi mértékén (54 százalék),

ez azonban abból a szempontból érthető, hogy Japán rendkívül szigorú bevándorláspolitikát folytat, aminek következtében gyakorlatilag nincsenek is ott migránsok.

Kicsit kiegyenlítettebb számokat figyelhetünk meg a szintén bevándorlásellenes politikát folytató Ausztráliában (38 százalék csökkentené, míg 42 százalék megtartaná a jelenlegi bevándorlás mértékét), amely nagy hangsúlyt fektet tengeri határainak védelmére.

Ezen adatokat figyelembe véve még a Pew Research is megkérdőjelezi, hogy milyen konkrét hatása lehet az ENSZ hétfői napon elfogadott, Soros György által inspirált migrációs paktumának, amelynek deklarált célja a migráció megkönnyítése világszerte.