Vágólapra másolva!
Rengetegen nézték Emmanuel Macron hétfő esti televíziós beszédét Franciaországban, ez mutatja a felfokozott várakozásokat. Az Odoxa közvélemény-kutató cég Le Figarónak készített felmérése azonban azt mutatja, hogy a franciák már nem hisznek a bukott szocialista miniszterből lett köztársasági elnöknek, és nem érzik úgy, hogy a sárgamellényesek tüntetéseinek vége kellene, hogy legyen.
Vágólapra másolva!

Macron beszédét 23 millióan nézték élőben, ami elképesztően magas szám. Ez is mutatja, mekkora a válság Franciaországban, és az emberek mennyire szeretnék a megoldást. Az Odoxa közvélemény-kutatása szerint azonban a megkérdezetteknek jóval kevesebb, mint a fele, csak 40 százalék mondta azt, hogy Macron meggyőző volt, és azok is kisebbségben vannak, akik szerint a sárgamellényes tüntetéseknek ezután abba kellene maradniuk (46 százalék).

Az ígéreteknek a franciák ugyanakkor örülnek (85 százalék mondta ezt), hogy mégis ilyen rossz volt a beszéd fogadtatása, azt két dolog magyarázza: egyrészt - ahogy azt az Origo is írta - Macron keveset ígért, másrészt az elnöknek már nincs hitele a franciák előtt. Vagyis nem bíznak abban, hogy meg is valósítja, amit ígért.