A strasbourgi terror a francia hatóságok teljes csődje

2018.12.14. 09:40

Az Iszlám Állam katonája volt az a migránshátterű terrorista, aki három emberrel végzett a strasbourgi karácsonyi vásáron. Cherif Chekattal hosszas hajtóvadászat után végeztek a francia hatóságok. A strasbourgi mészárlás ismét rámutatott arra, hogy a migránsok beilleszkedése teljes csődöt mondott Nyugat-Európában. 

Ahogy arról beszámoltunk, agyonlőtték Strasbourg Neudorf negyedében a strasbourgi karácsonyi vásáron terrortámadást végrehajtó Cherif Chekattot.

Az Iszlám Állam később közölte, hogy Chekatt a szervezet „katonája” volt.

A 29 éves férfit a Lazeret utca 74. szám alatti ház előtt lőtték le, ahová a rendőrség nagy erőkkel vonult fel – közölték nevük elhallgatását kérő rendőri vezetők.A férfi rálőtt közbiztonsági rendőrök egy csoportjára, akik viszonozták a tüzet– közölte az AFP francia hírügynökséggel egy rendőrségi illetékes. 

Az Iszlám Állam merénylője volt a strasbourgi migránshátterű terroristaForrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

A Reuters hírügynökség riporterei a helyszín közelében három vagy négy lövést hallottak, miután a francia rendőrség – a RAID és a BRI elitegységek tagjainak részvételével – csütörtök este ismét nagyszabású műveletbe kezdett a strasbourgi belvárostól délre fekvő városrészben, ahová a három embert lemészárló és másik 13 embert megsebesítő terrorista a támadás után taxival távozott, és ahol a rendőrök a nyomát vesztették.

A kedd esti terrortámadás óta a rendvédelmi szervek több mint 700 tagja kutatott az elkövető után, és több rendőrségi műveletet tartottak Neudorfban. Csütörtök délután fegyveres és maszkos rendőrök három helyszínen tartottak Neudorfban razziát, egyebek mellett ott, ahol a férfit utoljára látták.

Bűnügyi helyszínelők dolgoznak a strasbourgi lövöldözés elkövetője, Cherif Chekatt rejtekhelyénél a város Neudorf negyedébenForrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

A 29 éves Cherif Chekatt, a merénylet fő gyanúsítottja szerepelt a hatóságok által a potenciálisan biztonsági veszélyt jelentő személyekről vezetett listán. A férfi ellen számos alkalommal indult eljárás köztörvényes bűncselekmények miatt, a hatóságok szerint a börtönben radikalizálódott.

A párizsi ügyészi hivatal szerint a férfi szüleit és két fivérét előzetes letartóztatásban tartják. Két nővérét Párizsban szintén kihallgatták, és a házukat átkutatták.

Az Iszlám Állam szócsöve, az Aamák „hírügynökség” Chekatt lelövését követően azt közölte, hogy a férfi a terrorszervezet „katonája volt”, és a „műveletet” a terrorszervezetnek arra a felhívására válaszul hajtotta végre, amely az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban harcoló országok állampolgárai elleni támogatására biztatja a dzsihadisták híveit. Az Aamák mindazonáltal nem nyújtott bizonyítékot állításának alátámasztására.

Christophe Castaner francia belügyminiszter bejelentette, hogy pénteken ismét megnyitják a keddi merényletet követően bezárt, hagyományos strasbourgi karácsonyi vásárt.

A francia belügyi szervek óriási kudarca volt a mostani terrortámadás. Cherif Cekatt S-kartonnal nyilvántartott veszélyes bűnöző volt, akiről tudták, hogy dzsihadista kapcsolatai vannak. Ennek ellenére tudta végrehajtani a terrortámadást, majd el tudott menekülni, annak ellenére, hogy a rendőrök és katonák kétszer is tűzpárbajba keveredtek vele. Mindez Franciaország egyik legjobban védett helyén, az emblematikus strasbourgi karácsonyi vásáron történt.

Majd két nappal a terrortámadás után kiderült, hogy az S-kartonos nyilvántartás semmit sem ér, Cherif Chekattot hiába ismerték legalább 13 éve a rendőrök, még azt is rosszul tudták, hogy családja honnan érkezik. Két napig marokkóiként említették, mire kiderült, hogy algériai.

Óriási hajsza volt a merénylő utánForrás: AFP/Patrick Hertzog

Soros emberei hozták a formájukat

Mint arról korábban beszámoltunk, nevetségesen reagáltak Soros EP-képviselői a strasbourgi terrortámadásra. Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) EP-csoport frakcióvezetője arról írt Facebookon, hogy ő szolidáris a strasbourgi áldozatokkal, de azt „elfelejtette” megemlíteni, hogy a támadó egy muszlim szélsőséges. Juan Fernando López Aguilar, spanyol szocialista EP-képviselő, a hazánkat már többször elítélő LIBE Bizottság tagja, egy spanyol nyelvű cikket osztott meg Twitter-oldalán a terrortámadásról mindenféle hozzászólás vagy részvétnyilvánítás nélkül, majd arról twittelt, hogy a követői megköszönik neki az EP által önkényesen megszavazott migránsvízumot...

Szintén írtunk arról, alighogy a strasbourgi Európai Parlament megszavazta a migránsvízumot, több halálos áldozattal járó terrortámadás sokkolta a város polgárait a méltán népszerű karácsonyi vásáron. Az uniós politikai elit számára ennél jelzésértékűbb esemény aligha történhetett volna, ők azonban nem akarnak szembenézni tetteik súlyával. Európa sosem fordult ennél szomorúbban a karácsonyra, mint az idén.

Két napig keresték az iszlamista merénylőtForrás: AFP/Patrick Hertzog

Orbán Viktor: A keresztény kultúrát vették célba

A Strasbourgban elkövetett terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, melyet Emmanuel Macron francia államfőnek írt. „Meggyőződésem, hogy az elkövetők nemcsak Franciaországot és a francia embereket, hanem a kontinensünket egységbe kovácsoló európai és keresztény kultúrát vették célba” – írta a miniszterelnök. Biztosította Macron elnököt, hogy Magyarország és a magyar kormány Franciaország mellett áll ezekben a nehéz órákban. „A jövőben is számíthat támogatásunkra kontinensünk határainak és biztonságának megvédésében”  – zárta levelét Orbán Viktor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK