Brüsszelben csalódott tömegek tüntettek a Soros-féle migrációs paktum ellen

Demonstrations in Brussels Brussels Belgium protesters Police officers december Disperse 2018 EU buildings
BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 16: Around 1,000 far-right, anti-migration protesters gather for a demonstration as police officers intervene them near EU buildings in Brussels, Belgium on December 16, 2018. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
„Elutasítjuk a Marrákes-egyezményt” feliratú molinóval és flamand zászlókkal vonultak a bevándorlásellenes tüntetők az Európai Unió központjában, hogy az Európai Bizottság épülete előtt egyesüljenek. A belga rendőrség közlése szerint 5500 tiltakozó mondott nemet a bevándorlást jó dolognak tartó dokumentumra, a vonulás során összetűzésbe kerültek a demonstrálók és a rendőrök. Szimbolikus a helyszín, szimbolikus az üzenet.
Vágólapra másolva!

Több ezer tüntető gyűlt össze flamand nacionalista szervezetek felszólítására Brüsszelben délelőtt, azért, hogy tiltakozzanak a marókkói Marrákesben elfogadott ENSZ-migrációs paktum,

ismertebb nevén a Soros-paktum miatt.

A megmozdulás összecsapásokba torkollt a demonstrálók és a rendőrök között. Sajtókommentárok szerint akkor kezdődött a balhé, amikor a tüntetők elindultak az Európai Bizottság épületének irányába. A rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget, és a lovasságot is bevetették.

A tüntették megdobálták az Európai Unió szimbólumát, ablakokat is betörtek, ezért a rendőrség vízágyúzni kezdte a tiltakozó tömeget.

„Elutasítjuk a Marrákes-egyezményt” feliratú molinóval és flamand zászlókkal vonultak a bevándorlásellenes tüntetők Brüsszelben.

A belga rendőrség közlése szerint 5500 tiltakozó mondott nemet a bevándorlást jó dolognak tartó dokumentumra. Vezetőjük Filip Dewinter, a flamand bevándorlásellenes Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű párt elnöke volt.

Hétfőn elfogadták a marokkói Marrákesben megrendezett kétnapos ENSZ-konferencia keretében a „Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról szóló egyezményt”, amelynek kidolgozásában Soros György amerikai milliárdos embere is szerepet játszott. A dokumentum sarokpontjai között szerepel többek között, hogy képzési programot kell indítani a migránsoknak, és nem lehet kiadni a bevándorlók személyes adatait. Mivel számos ország hátrált ki az egyezmény elfogadása mögül, így legitimációs szempontból gyenge lábakon álló dokumentumot fogadtak el a marrákesi konferencia résztvevői.

Magyarország az elsők között jelezte, hogy nem vesz részt az ENSZ menekültügyi paktumának előkészítésében, és nem is fogadják el azt. Magyarországhoz csatlakozott az Egyesült Államok és Ausztrália is, később pedig Ausztria, Dánia, Svájc, Csehország, Horvátország és Lengyelország, Izrael, Olaszország, Szlovákia, Bulgária és Lettország is a migrációs csomag elutasításáról döntött. A belga kormány pedig a kérdésben kialakult nézeteltérés miatt bontotta fel a koalíciót, ennek utózöngéje volt a vasárnapi demonstráció.