Újabb ország fog az ENSZ Soros-féle migránspaktuma ellen szavazni

politics government Horizontal
Milos Zeman cseh államfő (b) és Andrej Babis cseh kormányfő.
Vágólapra másolva!
Csehország az ENSZ Közgyűlésének szerdai ülésén a világszervezet, Soros György által inspirált globális migrációs csomagja ellen fog szavazni - közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a prágai kormányülésen.
Vágólapra másolva!

A cseh diplomaták eredetileg azt az utasítást kapták - a kormány november 14-i döntése alapján -, hogy a szerdai szavazáson tartózkodjanak.

Petrícek ezt még ma reggel is megerősítette.

Andrej Babis miniszterelnök viszont egy lapinterjúban leszögezte:

Milos Zeman cseh államfő és Andrej Babis cseh kormányfő Forrás: AFP/Michal Cizek

„A globális paktumhoz való csatlakozás elutasításával és a tartózkodásunkkal a szavazáskor a kormányhatározat szellemében járunk el. Ilyen értelemben kaptak utasításokat diplomatáink New Yorkban. Ha a kormány úgy dönt, hogy szavazzunk a paktum ellen, akkor a minisztérium természetesen megváltoztatja az utasításait. Nem az a helyzet, hogy ne tartanánk magunkat a kormány november 14-én hozott határozatához" - nyilatkozott Petrícek újságíróknak a prágai kabinet ülése előtt.

Ez a határozat leszögezi, hogy Csehország nem csatlakozik a globális migrációs csomaghoz.

A külügyminiszter nyilatkozatával Andrej Babis cseh kormányfőnek a Právo című baloldali lapban megjelent interjújára reagált.

Babis abban azt mondta:

A kormányfő az interjúban bírálta a külügyminisztert, hogy eddig még hivatalosan nem tájékoztatta azt ENSZ-t arról a döntésről, hogy Csehország nem csatlakozik a világszervezet globális, Soros-féle migrációs csomagjához.

Babis az interjúban azt is elmondta, hogy az ENSZ másik hasonló dokumentumát, a „menekültügyi" csomagot Magyarország kivételével eddig az Európai Unió összes tagállama támogatja.

Az én véleményem az, hogy mi se csatlakozzunk ehhez a paktumhoz

- szögezte le a kormányfő.

Elutasító álláspontját azzal indokolta, hogy az állítólagos menekültek befogadásáról az érintett államoknak, nem pedig a nemzetközi szervezeteknek kellene dönteniük.

A „menekültügyi" csomagról hétfőn szavaz az ENSZ Közgyűlése.