Egyre több ország utasítja el az ENSZ globális migrációs csomagját

Ceuta, Spanyolország, migráció, migránsok
Tinédzser migránosok, miután sikeresen átjutottak az enklávé határán
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az országgyűlés bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy egyre több ország utasíthatja el az ENSZ globális migrációs csomagját, és Magyarország a "kistestvérre", a menekültügyi csomagra is nemet mond. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hétfőn a parlament bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy

A külügyminiszter a külügyi bizottság előtt úgy fogalmazott, minél többen olvassák el a globális migrációs csomagot, minél többen veszik komolyan, annál többen mondanak rá nemet. Mint mondta,

a szerdai szavazáson várhatóan legalább tizenhárom ország elutasítja majd a dokumentumot,

a visegrádi országok mellett Bulgária, Lettország, Ausztria, valamint az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Dominika és Brazília is.

Tinédzser migránsok Spanyolországban, miután sikeresen átjutottak az enklávé határán Forrás: AFP/Joaquin Sanchez

Szijjártó szerint Magyarország a paktum "kistestvérére", a globális menekültügyi csomagra is nemet mond, hiszen a csomag "hátsó kiskapukat nyitna" a migránsok Európába érkezése előtt.

Továbbra is kiállnak a kárpátaljai magyarokért

A kárpátaljai magyarokért történő kiállással kapcsolatban a miniszter leszögezte:

Azt is elmondta, a nyugati szövetségesek "elképesztő nyomást" gyakorolnak ezen álláspont feladása érdekében, azért, hogy Magyarország szüntesse meg a NATO-ban az Ukrajna integrációs folyamata elleni vétóját,

a jelenlegi ukrán kormányzattól ez azonban nem várható a miniszter szerint. Hozzátette, hogy nem érdekli, hogy az oroszok mit gondolna erről a kérdésről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a meghallgatásán, az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2018. december 17-én Forrás: MTI/Soós Lajos

A szomszédos országok magyar közösségeinek gazdasági megerősítéséről elmondta: ezen közösségek erőforrásai lehetnek az együttműködésnek az adott országgal, de nemzetpolitikai erőforrások is.

Szijjártó elmondta, hogy

ezen területek magyarjai eddig több mint 60 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatást kaptak, a legnagyobb összeg, 38 milliárd forint a Vajdaságba érkezett.

A nemzetpolitikával kapcsolatban vállalja azt a vitatott döntését, hogy a környező országokban a vitás kérdéseken túl együttműködésre kell törekedni, hogy azok bizalmat adjanak a konfliktusok rendezéséhez. Szerinte ennek vannak már eredményei.

A gazdaság kiviteli rekordja megdőlni látszik, a beruházások is rekordot érnek el

A miniszter szerint idén várhatóan ismét megdől a magyar gazdaság kiviteli rekordja, öt százalékkal haladhatja meg a tavalyi, több mint 100 milliárd eurós összeget.

A magyarországi beruházások is rekordot érnek el, meghaladva a 4 milliárd eurót,

és jelentős mértékben emelkedtek a technológiaintenzív befektetések.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltásban van, egyre magasabb hozzáadott értékű beruházások érkeznek az országba. Ennek is köszönhető, hogy tavaly már többen tértek haza Magyarországra, mint ahányan külföldre mentek dolgozni, amit a külképviseletek állásbörzéi is segítenek.

Az energiabiztonság az elsődleges

Szijjártó elmondta azt is, hogy megállapodtak a Gazprommal a jövő évi szállítandó gáz mennyiségéről és áráról, és a 2020-as szállításokkal kapcsolatos egyeztetésről is, hozzátéve, hogy

ezért minden vasat a tűzben kell tartani, hogy fennmaradjon az ország energiabiztonsága. A források diverzifikációját folytatni kell, és itt sem szabad engedni a nyomásgyakorlásnak. Ahogy fogalmazott,

Nyugat-Európa legnagyobb energiavállalatai "az ördög megtestesítőjének kikiáltott" Gazprommal közösen az elmúlt évtizedek legnagyobb európai energetikai beruházásának keretében

egy Ukrajnát elkerülő, Oroszországból Nyugat-Európába tartó gázvezetéket építenek eurómilliárdokból.

Elmondta, hogy a korábban megvétózott Déli Áramlat-beruházás is hasonló lett volna, csupán abban különbözik, hogy annak építésébe kis közép-európai vállalatok szálltak volna be, míg ezt a legnagyobb nyugat-európai cégek építik. Szerinte inkorrektség tapasztalható a nemzetközi közéletben Oroszország megítélésében. Az hallható, hogy soha ilyen rossz kapcsolat az oroszokkal nem volt.

Kínával és az Egyesült Államokkal is jó a kapcsolat

A miniszter beszámolt az ország "keleti és nyugati sikereiről is":

Kína első nemzetközi import expóján Magyarország a három díszvendég egyike volt, míg Nyugaton a keresztény közösségeket védő politika miatt övezi elismerés Magyarországot.

Elmondta, hogy NATO-tevékenységünket is elismerés övezi, és Koszovóba hatvan további katonát küld Magyarország a jelenlegi 390 mellé, Afganisztánba pedig újabb negyvenet.

Ahogy elmondta, az Egyesült Államok az unión kívüli első számú exportpiaca Magyarországnak. Szerinte Donald Trump elnökkel szemben mesterséges hisztériakeltés zajlik Nyugat-Európában, amelyben Magyarország sosem vett részt, mindig kiegyensúlyozott álláspontra törekedett.