Hasogdzsi-ügy: Rijád visszautasítja az amerikai vádakat

Vágólapra másolva!
Visszautasította vasárnap éjjel a szaúdi külügyminisztérium az amerikai szenátus által megfogalmazott vádakat a jemeni polgárháborúval, illetve a Hasogdzsi-gyilkossággal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A rijádi külügyminisztérium közleménye, amelyet az állami hírügynökség tett közzé, megállapítja, hogy az amerikai szenátus állásfoglalása hamis állításokon alapul, és beavatkozást jelent Szaúd-Arábia belügyeibe. A közlemény szövetséges és baráti államnak nevezi az Egyesült Államokat, egyben hangsúlyozza, hogy Rijád elkötelezett a kapcsolatok mélyítése mellett, de aggodalmát fejezi ki a törvényhozás felsőházának állásfoglalása miatt.

A szenátus múlt csütörtökön fogadott el határozatokat a jemeni polgárháborúról és a Hasogdzsi-gyilkosságról. Az elsőben arra szólították fel a kormányt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ellen küzdő csapatok kivételével az Egyesült Államok vonja ki minden egységét a jemeni konfliktusból. A másik határozatban pedig a szenátus Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst tette felelőssé Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáért, akit októberben Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán öltek meg.