Árvízzel átsodródott orrszarvút szállítottak vissza Indiából Nepálba

2018.12.17. 13:42

Nagyszabású mentőexpedíció keretében sikerült visszaszállítani Nepál legnagyobb nemzeti parkjába egy ritka indiai orrszarvút, ami a monszunesők okozta áradások miatt sodródott át még tavaly augusztusban a szomszédos Indiába - jelentették be hétfőn a nepáli illetékesek.

A Dél-Nepálban, Katmandutól 80 kilométerre található Csitvan Nemzeti Park munkatársa, Bed Kumar Dhakal szerint a nagyjából 20 éves nőstényre vasárnap találtak rá az indiai Bihár állam egyik természetvédelmi területének szomszédságában.Az állatot elbódították, és teherautóval szállították el a Narajani folyó partjáig, ahol egy facsónakba emelték át, és úgy vitték el a parkig. A mentőexpedícióban nagyjából 35 vadvédelmi szakértő és több száz helyi lakos vett részt.

A 2017 augusztusi monszunesők miatt több állatot is átsodort a határ túloldalára Indiába. Ez az orrszarvú volt a 11. orrszarvú, amit hazaszállítottak, további két állat visszaszállításának az előkészületeit is megkezdték - tudatták a nepáli illetékesek.

A Nepálban élő 645 orrszarvúból több mint 600-nak a Csitvan Nemzeti Park ad otthont. Természetvédők dicsérik az országot, amiért a 10 évig tartó polgárháború idején orvvadászok által megtizedelt rinocéroszállományt sikerült a duplájára növelni.