A dán kormány határozott: mindenáron felszámolják a migránsgettókat

migráns, Koppenhága
COPENHAGEN, DENMARK - SEPTEMBER 10: A lot of clothes and food has been gathered and organized by people volunteering to help the Syrian refugees on September 10, 2015 at Copenhagen Central Station, in Copenhagen, Denmark. Bjoern Haldorsen / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A legnagyobb francia televízió, a TF1 híradójában mutatták be az a riportot, amelyben a dán hatóságok arról beszélnek, hogy sokkoló intézkedéseket kellett bevezetniük a migránsok miatt. „Az iszlám jelenti a problémáink jelentős részét. Minden nehézségünk a Közel-Keletről érkező migránsokhoz kapcsolódik” –mondta a jobbközép kormányzópárt egyik vezetője. A tarthatatlanná váló helyzet miatt a migránsellenes csomaggal még a baloldal is egyetért.
Vágólapra másolva!

A riport röviden bemutatja az úgynevezett „vírusszigetet”, amelyre a bűnöző migránsokat telepítik, erről korábban itt írtunk.

Ezenkívül a TF1 híradójából egyértelműen kiderül, hogy

Migránsok Koppenhága központi pályaudvarán Forrás: AFP/Anadolu Agency/Bjoern Haldorsen

A jelenlegi helyzetet is drasztikus módszerekkel kívánják rendezni, egy 22 intézkedésből álló csomagot fogadott el a parlament a migránsok miatt kialakult rendkívül súlyos helyzet javítása érdekében.

Egy iskolában maximum 30 százalék lehet a migránsok aránya, továbbá kötelező lesz a legkisebbeknek is a dán nyelv elsajátítása.

A kormányzat határozott célja, hogy felszámolja az úgynevezett etnikai (értsd: migráns) gettókat,

azokat a külvárosi és elővárosi övezeteket, ahol óriási többségben élnek migránsok a saját szokásaik és „törvényeik” szerint.

Koppenhága külvárosaiban (akárcsak Párizsban, Berlinben, Rotterdamban, Brüsszelben, és a nagyobb francia, német, holland, belga városokban) vannak olyan kerületek, ahol

A 22 intézkedésből álló csomag részeként lebontják azokat a főként fővárosi szociális lakásokat is, ahol a migránsok ideiglenesen élnek, átalakítva ezzel a kerületek etno-kulturális jellegét, aminek viszont az ott élő nem migráns hátterű, kisjövedelmű dánok természetesen nem örülnek.

A magas lakbérek és ingatlanárak miatt viszont a szegényebb dánok nem tudnak jobb koppenhágai kerületekbe költözni.

Egy másik intézkedés a kvóták bevezetése lesz, amelyben maximalizálni fogják azt, hogy egy-egy kerületben mekkora lehet a migránsok aránya.

Ezt a helyi migránsok azonban nem fogadják örömmel, mivel nem akarnak elköltözni.

Az egyik leghatározottabb intézkedés az, amelyben

Egy sima ablakbetörés az utca egyik oldalán 20 nap börtönnel, a másik, migránsgettóban levő oldalán 40 napos börtönnel büntetendő.

Ez az intézkedés az azt ellenzők szerint a muszlimok ellen irányul. Mads Fuglede, a jobbközép kormány egyik parlamenti képviselője viszont egyenesen azt mondja:

Asszimilációra van szükség, azaz a muszlim csoportoknak, akik nemet mondanak ma a dán szabályokra, tehát így Dániára is,

az iszlám vallásuk mellett el kell fogadniuk a dán jogrendszert és az együttélési szabályokat

– fűzte hozzá a politikus.

A modellnek tulajdonképpen ez a lényege.

Kiemelt feladat a dán nyelv oktatása és annak elsajátítása is.

A jobbközép kormány programját széles körben támogatja mind a baloldal, mind a radikális jobboldal, így majdnem teljes nemzeti konszenzus alakult ki a témában.