Áramkimaradás és közlekedési fennakadás Görögországban

Áradás Görögországban
Vágólapra másolva!
Görögországban a szélsőséges időjárás, hatalmas szél és hó okozott áramkimaradásokat és közlekedési fennakadásokat csütörtökön. Krétán és a környékbeli szigeteken áradások és földcsuszamlások is történtek.
Vágólapra másolva!

Jelentős hidegfront érte el Görögország középső és északi részét, a hó és az óránkénti 100 kilométeres széllökések áramkimaradásokat és közlekedési fennakadásokat okoztak.

Az ország második legnagyobb légikikötőjének számító szaloniki repteret csütörtökön órákra lezárták a szélsőséges időjárás miatt, és több járatot el kellett terelni az athéni és kaválai repülőtérre. Pénteken a repülőtér már lényegesebb fennakadások nélkül működött.

Görögország középső és északi részén a hőmérséklet helyenként elérte a mínusz 12 Celsius-fokot.

A nagy mennyiségű hó miatt több úton lehetetlenné vált a közlekedés, és a csapadék számos hegyi falvat elvágott a külvilágtól.

Az ország középső részén található Pílion-félszigeten három embert ki kellett menteni, miután autójukkal a hó fogságába estek. A görög fővárosban, Athénban, illetve Szalonikiben új szálláshelyeket nyitottak meg a több ezer hajléktalan számára.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az időjárás csak vasárnaptól enyhül majd.
Az új év szélsőséges időjárással köszöntött be Görögországban, hóval árasztva el az északi, viharos esőzésekkel pedig a déli területeket.

A nagy mennyiségű csapadék áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezetett Krétán és a környékbeli szigeteken.

Áradás Görögországban - a kép illusztráció Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Alekszandrosz Vlahosz

Olaszország déli részén is havazott

A hidegfront Olaszország déli részét is elérte, és több régióban - például Basilicatában, Molisében, Campaniában és Pugliában - hullott hó. A Vezúv behavazott kúpjáról több fotó készült, és a turisták nagy örömére Pompejiben is szállingózott a hó. Materában, Európa 2019-es kulturális fővárosában szintén havazott.
Az időjárás miatt Pugliában és Calabriában akadozott a vasúti forgalom.

A Nápolytól délre fekvő Avellino városában teljesen megbénult a közlekedés,

míg Rómában új szálláshelyeket nyitottak meg a hajléktalanoknak a nagy hideg miatt.