Katonai puccskísérlet történt Gabonban

gaboni puccskísérlet
A gaboni állami televízió felvételén Obiang Ondo Kelly főhadnagy, a köztársasági gárda főparancsnok-helyetteseként bemutatkozva bejelenti, hogy a katonaság Ali Bongo elnök távollétében átvette az ország irányítását a gaboni fővárosban, Libreville-ben 2019. január 7-én.
Vágólapra másolva!
A közép-afrikai ország hadserege megszállta az állami rádió és tévé székházát, és közleményt olvasott be hétfőn reggel arról, hogy Ali Bongo elnök távollétében nemzeti helyreállítási tanácsot állítanak fel, mert nem látják biztosítottnak, hogy az elnök el tudja látni hivatali feladatait. Nem sokkal később a gaboni kormány bejelentette, hogy hétfő délelőtt letartóztatták a lázadó katonatiszteket.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal később fegyveres katonák megjelentek egy tévéadásban is, és bejelentették, hogy a demokrácia helyreállítására megindították a katonai hatalomátvételt az országban. Felszólították a gaboniakat, hogy támogassák akciójukat.

A gaboni állami televízió felvételén Obiang Ondo Kelly főhadnagy, a köztársasági gárda főparancsnok-helyetteseként bemutatkozva bejelenti, hogy a katonaság Ali Bongo elnök távollétében átvette az ország irányítását a gaboni fővárosban, Libreville-ben 2019. január 7-én. Forrás: MTI/AP


Az államfő jelenleg Marokkóban van, ahol állítólag gyógykezelik. Médiajelentések szerint ugyanis októberben Szaúd-Arábiában agyvérzést kapott.

A gaboni fővárosban, Libreville-ben az AFP hírügynökség tudósítása szerint

lövéseket lehetett hallani hétfő reggel a rádió és tévé épülete körül, és a hadsereg páncélozott járművekkel lezárta a környéket.

2016. augusztusában súlyos, több halálos áldozatot követelő zavargások voltak Libervilleben, miután felmerült a gyanú, hogy csalással választották újra Ali Bongo Ondimbat. Forrás: AFP/Marco Longari

Az AP hírügynökség is idézett fővárosi lakosokat, akik beszámoltak arról, hogy harckocsik és páncélozott járművek járőröznek az utcákon. A rádióban közleményt beolvasó katonatiszt a köztársasági gárda főparancsnok-helyetteseként és egy ifjúsági mozgalom vezetőjeként mutatkozott be. Illegálisnak és illegitimnek nevezte az állami intézményeket.

- áll a hadsereg felhívásában.

Az államfőt feltételezett agyvérzése után először újév napján lehetett látni, üzenetét rabati kórházi ágyából mondta el, időnként nem jól érthetően.

Hivatalosan mindvégig nagyon keveset közöltek Libreville-ben az államfő állapotáról, de azt nem jelentették be, hogy az elnök teljesen átadná a hatalom gyakorlását hivatalos helyettesének. Az alkotmánybíróság bizonyos jogköröket átadott az alelnöknek és a kormányfőnek. Gabon 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól, és 1967-től kezdődően Omar Bongo Ondimba vezette diktatórikus módszerekkel, majd a 90-es évek elején végbement egy demokratizálódási folyamat. Omar Bongo Ondimba 2009-es halála után fia, Ali Bongo Ondimba lett a köztársasági elnök.

2015. november 30-án készült felvétel Ali Bongo gaboni elnökről az ENSZ klímavédelemről rendezett csúcstalálkozóján a Párizs melletti Le Bourget-ban. Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tessont

Ali Bongót 2016-ban vitatott körülmények között újraválasztották, és győzelmét heves, halálesetekkel is járó tüntetések, összecsapások követték.

Hétfő délelőtt állítólag letartóztatták az erőszakos hatalomátvételt megkísérlő katonákat

- nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Guy-Bertrand Mapangou kormányszóvivő. Állítása szerint az állami rádió és tévé székházát mindössze öt katona szállta meg hétfőre virradóan, ők szólították fel népet, hogy lázadjon fel.

- tette hozzá Mapangou.

Egy meg nem nevezett katonai forrás azonban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a puccskísérlet kitervelőit nem fogták el a kormányhoz hű erők.

A rádiószékháznál mintegy háromszáz civil gyűlt össze a lázadásra felszólító katonák szavára. Őket a kormányhoz hű katonák könnygázzal szétoszlatták. A város fölött katonai helikopterek köröztek, egyébként nyugalom volt Libreville-ben délelőtt - jelentette a Reuters. Az Afrikai Unió (AU) közleményben szigorúan elítélte a puccskísérletet.