Megkezdődött hat terrorista pere Stockholmban

Stockholm, merénylő, Iszlám Állam
Rakhmat Akilov a letartóztatását követően
Vágólapra másolva!
Hétfőn megkezdődött annak a hat – öt üzbég és egy kirgiz – férfinek a pere Stockholmban, akiket terrorizmus finanszírozásával, illetve hármukat terrorcselekmény-tervezéssel is vádolnak. „Ha a terrorcselekmény megvalósult volna, az nagyon súlyos károkat okozott volna Svédországnak” – áll az ügyészi vádiratban. 
Vágólapra másolva!

A vád szerint a hat férfi az Iszlám Állam terrorcselekményeit finanszírozta. Az egyik, 34 éves üzbég vádlott 2000 dollárnak megfelelő összeget küldött Szíriába egy török közvetítőn keresztül – olvasható a thelocal.se oldalán.

Hármukat azzal is vádolják, hogy terrorcselekményt akartak elkövetni a skandináv államban. Az ügyészség szerint nagy mennyiségű vegyi anyagot szereztek be robbanóanyagok készítéséhez, de gázmaszkokra és egyéb, a terrortámadáshoz felhasználható anyagokra is szert tettek.

A gyanúsítottak telefonján olyan fényképeket találtak, amelyen Stockholm zsúfolt helyszínei láthatóak, ami azt sugallja az ügyészek szerint, hogy ezek lehettek a lehetséges célpontok.

Az egyik elkövetőről azt is feltételezik, hogy kapcsolatban állt Rakhmat Akilovval, azzal az üzbég „menedékkérővel”, aki 2017 áprilisában egy lopott teherautóval hajtott gyalogosok közé Stockholmban, öt embert megölve. (Akilovot életfogytiglanra ítélték 2018 júniusában.)

Rakhmat Akilov a letartóztatását követően Forrás: IBL/Rex/Shutterstock

Mind a hatan tagadják a vádakat. A tárgyalás egy különleges, magas biztonságú fokú tárgyalóteremben zajlik a svéd fővárosban, ahol a vádlottak egy golyóálló üvegfal mögött ülnek.